Zemřela Eva Tálská, byla významnou divadelnicí Husy na provázku

V 76 letech zemřela ve čtvrtek režisérka Eva Tálská, jedna ze zakladatelských osobností brněnského divadla Husa na provázku. Domovský soubor se s Tálskou na Facebooku loučí jako s legendární režisérkou, nesmlouvavou tvůrkyní velkých ženských hereckých výkonů, učitelkou mladých talentů a velkou, složitou a inspirativní ženou.

Eva Tálská vystudovala režii na JAMU. Od konce šedesátých let byla součástí skupiny divadelníků, kteří zakládali Husu na provázku. Během let se podílela na desítkách představení.

Inscenovala například Markétu Lazarovou, Příběhy dlouhého nosu, Božskou komedii, Šibeniční písně nebo Krále Leara. Slavné bylo také představení „Svolávám všechny skřítky! Královna“, kde se dětští diváci měnili ve skupinu skřítků zapojených do pohádkové scénické akce. V inscenaci „Cirkus aneb Se mnou Smrt a kůň“ proměnila herce a herečky v trénované artisty.

„Byla to Tálská, kdo rozehrál všechny ty velké ženské herecké výkony v Huse na provázku,“ uvedl před lety v rozhovoru pro Literární noviny skladatel Miloš Štědroň, s nímž Tálská často spolupracovala.

Ještě v roce 2008 převedla v Huse na provázku na jeviště některé motivy z Rukopisu královédvorského, například klání slovanského vojska vedeného Jaroslavem ze Šternberka a tatarských nájezdníků.

Tálská byla také zakladatelkou Studia Dům, kde pracovala s dětskými a dospívajícími herci. Mnozí se později stali výraznými osobnostmi českého divadla. V roce 2007 obdržela Cenu města Brna.