Zemřel Carlos Ruiz Zafón. Pohřebiště zapomenutých knih jeho díla nečeká

Zemřel Carlos Ruiz Zafón, jeden z nejúspěšnějších současných španělských autorů. Čtenáře nejen v rodné zemi si získal především napínavým příběhem Stín větru, který vyšel i v českém překladu. Ve věku 55 let podlehl rakovině.

Španělský prozaik katalánského původu vyrůstal v Barceloně. Starobylé město s řadou gotických a barokních památek, mu poskytlo magickou inspiraci i k jeho románům.

Než ulice a zákoutí barcelonského centra zabydlel svými postavami, věnoval se ale prozaičtějším zaměstnáním – pracoval v reklamní agentuře a poté jako novinář. V polovině devadesátých let odjel do Los Angeles, aby se tam věnoval psaní knih a také filmových scénářů. Zde také 19. června 2020 zemřel.

Zafóna proslavil Stín větru

Už Zafónův debut, román Kníže z mlhy (1993), vyšel ve více než sto padesáti tisících výtiscích. Nepochybným bestsellerem se stal ale až jeho pátý titul – Stín větru. Ve Španělsku se v regálech knihkupectví objevil v roce 2001 nejprve bez větší pozornosti, ale brzy pohltil čtenáře po celém světě a přivedl je k cestě do Barcelony, aby mohli pátrat po stopách literárních postav. 

Thriller s prvky historického a detektivního románu se vrací k dobám španělské občanské války. Spletitý příběh začne hlavní hrdina rozkrývat poté, co ho jeho otec vezme na tajemné místo, jímž je pohřebiště ztracených a odložených knih. Jeden svazek si tam malý Daniel vybere – román Stín větru od zapomenutého autora. 

Novodobý Cervantes?

Autora skutečného Stínu větru se ale zapomenutí netýká. Carlos Ruiz Zafón bývá totiž často označován za nejčtenějšího autora od dob Cervantese. Jeho prózy byly přeloženy do více než čtyřiceti světových jazyků. Jen Stínu větru se prodalo 15 milionů výtisků. Na příběh navázal Zafón posléze dalšími pokračováními: Andělská hra, Nebeský vězeň a Labyrint duchů.