Tip z iVysílání: Zlaté věže aneb Jak propašovat milion liber v Eiffelovce

Dobrým nápadem začíná a velkými problémy pokračuje britská krimikomedie Zlaté věže z roku 1951. Filmové studio tehdy prý dokonce požádalo britskou centrální banku, aby mu pomohla vymyslet scénář. Oscarem oceněný příběh bankovního úředníka, který se rozhodne ukrást milion liber ve zlatě, diváky v iVysílání pobaví jen do 30. května.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Herec Alec Guinness je zřejmě nejznámější jako Obi-Wan Kenobi z Hvězdných válek nebo zásadový zajatec z Mostu před řeku Kwai. Za druhou ze zmíněných rolí obdržel Oscara, nominován na něj byl ale poprvé už o něco dříve – díky komedii Zlaté věže (The Lavender Hill Mob).

Zahrál si v ní solidního bankovního úředníka Hollanda, který se rozhodne propašovat zlaté cihly z Anglie do Francie originálním způsobem. Přetaví je do suvenýrů v podobě Eiffelovek. Jenže geniálně prostý plán ztroskotá a nejdražší těžítka na světě se dostanou do ruky policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby je dostali zpět. 

Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku. Holland okrádá banku, v níž pracuje, a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana.

Zlaté věže (1951, režie: Charles Crichton)
Zdroj: ČT

Z dalšího hereckého obsazení stojí za to zmínit Audrey Hepburnovou, která si ve Zlatých věžích odbyla svůj debut v celovečerním filmu. Před kamerou se ale objevila už o tři roky dříve v pořadu Nizozemština v sedmi lekcích.

Při udílení Oscarů si pro sošku došel scenárista T. E. B. Clarke, v případě Alece Guinnesse zůstalo jen u nominace. Film režíroval Charles Crichton, který se nominace na prestižní ocenění dočkal až v roce 1988 za svůj poslední snímek Ryba jménem Wanda. I v této komedii, k níž scénář napsal „Monty Python“ John Cleese, jde o vyloupení banky. Akademici ale Chrichtonovi sošku neudělili, upřednostnili Rain Mana