Vyvalte sudy! O konci války v západních Čechách vypráví komiks

Události: Konec války v západních Čechách připomíná komiks (zdroj: ČT24)

Jedenáct příběhů lidí z Plzně a západních Čech připomíná nový komiks. Vzpomínky pamětníků výtvarně převyprávěli studenti z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. Kniha vychází pod názvem Roll Out the Barrels! Tedy: Vyvalte sudy! Ty totiž Plzeňané naráželi, aby osvoboditele přivítali pivem.

Tvůrci jsou si podle svých slov vědomi, že o konci války v západních Čechách vyšlo mnoho knih, které toto téma zpracovaly v různých souvislostech. Komiksová novinka chtěla propojit mladé lidi s generací pamětníků. Základem příběhů se tak stala skutečná svědectví z databáze Paměti národa.  

Roll Out the Barrels!
Zdroj: Paměť národa

Každého příběhu se ujal jeden student. „Studenti jsou ti, kdo budou jednou v čele různých institucí, firem a společností ovlivňovat veřejné dění. To, že se podílejí na projektech, které je vtahují hlouběji do naší i světové historie, považuji za nesmírně cenné a prospěšné nejen pro ně osobně, ale právě i pro naši společnost,“ uvedl rektor univerzity Miroslav Holeček.

Vzpomínky amerických veteránů i českých pamětníků

Komiks prý rozhodně nemá být kronikou plnou faktů, ale připomínkou osobních příběhů. „Položili jsme vedle sebe vzpomínky z Plzně i z venkova. Čechů i amerických a belgických vojáků. A nezůstalo jen u vzpomínek na poslední dny války. Naopak: koncem války to vlastně jen začíná. Kinematograf paměti se točí dál a přidává střípky z let padesátých, šedesátých i osmdesátých,“ popisují tvůrci.

Čtenáři najdou v knize příběhy amerických veteránů Earla Ingrama, Jamese Duncana a George Thompsona či belgického vojáka Louise Gihoula, kteří patří k pravidelným hostům plzeňských Slavností svobody. Vypráví i osudy Čechů v řadách spojeneckých vojsk Petera Mayera a Jaroslava Kroba.

Vzpomínky pamětníka Jaroslava Běla přenesou čtenáře do Přeštic, do domu, kde po osvobození bydlela skupinka amerických vojáků. Vyprávění Pěvuše Kohoutové zase popíše události z Chodska.

Výročí připomíná i bankovka, Slavnosti svobody byly on-line

75. výročí osvobození Plzně připomíná i speciální pamětní bankovka. Vyobrazena je na ní atmosféra 6. května roku 1945 dopoledne, kdy Plzeňané s povstalci vítají posádku tanku Sherman. Zájemci si ji mohou zakoupit v plzeňském Turistickém informačním centru. Aby se předešlo frontám, je třeba si ji objednat nejprve on-line. 

Pamětní bankovka k 75. výročí osvobození Plzně
Zdroj: Stránky města Plzně

„Ozvali se nám i příbuzní veteránů, například vnuk George Thompsona, že by si rád nechal několik bankovek poslat do Spojených států. Stejně jako George Patton Waters,“ prozradila Helena Mařanová z organizace Plzeň – TURISMUS.

Americká armáda právě pod velením generála Pattona Plzeň v květnu 1945 osvobodila. Tradiční Slavnosti svobody, jež události konce války připomínají, se ale letos navzdory půlkulatému výročí odehrávaly v komornějším provedení. Přehlídky a pouliční program, jehož se pravidelně účastní i veteráni a jejich příbuzní, nahradilo letos on-line vysílání.