Krásných knih vyšlo loni padesát, o nejkrásnější se ještě rozhodne

Nominace na Nejkrásnější české knihy roku 2018 (zdroj: ČT24)

Na cenu Nejkrásnější české knihy roku 2018 nominovala odborná porota padesát titulů, které vybírala z více než 260 publikací. Vítězové sedmi kategorií – například krásné a odborné literatury, učebnic či katalogů – budou vyhlášeni 5. dubna.

„Byl to jeden z nejsilnějších ročníků,“ hodnotí výběr tajemnice soutěže Eliška Boumová. Cenu Nejkrásnější české knihy vyhlásilo ministerstvo kultury a Památník národního písemnictví už  počtyřiapadesáté.

Oproti loňskému ročníku bylo například z čeho vybírat v kategorii učebnic. Zatímco loni žádná z nich nedosáhla takové úrovně, aby se dostala do širších nominací, tentokrát je nominováno učebnic hned šest. 

O nominacích rozhoduje mezinárodní výtvarná porota a také technická komise, která posuzuje kvalitu publikací a dokončující zpracování. Velkou část nominovaných tvoří knihy vydané galerijními či akademickými institucemi, Vysokou školou uměleckoprůmyslovou, Národní galerií nebo Národním filmovým archivem. Několikrát jsou v nominacích ale zmíněna i nakladatelství jako Baobab nebo Take Take Take.

Seznam všech padesáti nominovaných knih je zveřejněn na stránkách Památníku národního písemnictví