Nominace cen BAFTA: Opět se zrodila hvězda, favoritkou je ale Favoritka

Ceny BAFTA ohlásily nominace (zdroj: ČT24)

Britská akademie filmového a televizního umění vyhlásila nominace na výroční ceny. Trofej BAFTA je, podobně jako nedávno udělené Zlaté glóby, považována za předzvěst Oscarů. V britských nominacích je často skloňovaným filmem hudební příběh Zrodila se hvězda. Nejvíce – hned dvanáct – nominací ale obdrželo historické komediální drama Favoritka. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni 10. února.

Hvězda remaku Zrodila se hvězda na Zlatých glóbech spíše zapadala. Představitelka hlavní role Lady Gaga i její herecký partner a režisér v jedné osobě Bradley Cooper odešli s prázdnou. Britské filmové ceny jsou ale jiná písnička, ve Spojeném království má snímek o vzestupu country zpěvačky nominace za nejlepší film, režii i hlavní herecké výkony a nepřekvapivě i za hudbu.

Samozřejmou nominací v hudební kategorii je životopisný film o kapele Queen Bohemian Rhapsody. Cenu za ztvárnění hlavní role Freddieho Mercuryho si může odnést Rami Malek. Film, v němž dominují muži, nemá celkem pochopitelně jedinou nominaci v kategorii ženský herecký výkon.

V té se mohou těšit z naděje jiné snímky. Glenn Closeová musí ve filmu Žena coby manželka literáta oceněného Nobelovou cenou snášet ledacos – zadostiučiněním jí může být nominace na BAFTA a už získaný Zlatý glóbus. Ten si odnesla už i Olivia Colmanová za historický snímek Favoritka. Hraje v něm plachou a lehce manipulovatelnou britskou královnu Annu Stuartovnu.

Nominaci si vysloužila také Viola Davisová coby jedna z gangsterských manželek, které se ve filmu Vdovy musí protlouct bez mužů, a Melissa McCarthyová za životopisný snímek Can You Ever Forgive Me? (Dokážeš mi někdy odpustit?) inspirovaný příběhem plagiátorky Lee Israelové.

I v hlavních mužských rolích se najdou představitelé skutečných osobností. Kromě Ramiho Maleka k nim patří Christian Bale, který se proměnil ve viceprezidenta Cheneyho, či Steve Coogan jako slavný komik Stan Laurel. Pětici (do níž patří i Bradley Cooper) doplňuje ještě Viggo Mortensen v dramatu Green Book, které také vychází ze skutečného příběhu černošského pianisty Donalda Shirleyho, jenž se v doprovodu bývalého vyhazovače odváží vyrazit na koncertní turné do jižanských států, kde platí rasová segregace.

Green Book je také ve frontě na hlavní cenu pro nejlepší film spolu s dalším dílem o rasismu BlacKkKlansman. Nejlepším filmem roku 2018 podle cen BAFTA můžou být vyhlášeny i tituly Favoritka, Zrodila se hvězda a černobílé drama Roma od Alfonsa Cuaróna.