Trailer: Domestik šlápne do pedálů, ale možná to nevydejchá

Trailer: Domestik (zdroj: CinemArt)

Domestik je v cyklistice jakýsi „sluha“ stájové jedničky, které pomáhá vyhrát. Domestikem je také hlavní hrdina stejnojmenného klaustrofobního vztahového dramatu z prostředí cyklistiky. Režisérský a scenáristický celovečerní debut Adama Sedláka od začátku pořádně šlápnul do pedálů – je jedním ze dvou českých snímků v hlavní soutěži filmového festivalu v Karlových Varech. V premiéře ho uvede v úterý, na trailer se s předstihem můžete podívat už nyní.

Sedlák již dříve natočil několik krátkometrážních filmů, nejvíce se ale zapsal internetovým seriálem Semestr, který získal nominace na Ceny české filmové kritiky. Ocenění už má i Domestik, před třemi lety jej Filmová nadace vybrala jako nejlepší nerealizovaný scénář. Na jeho zrodu se pak koprodukčně podílela i Česká televize.

Sedlák příběh nepojal jako sportovní drama ze zákulisí cyklistiky, sportovní posedlost nahlíží mnohem komorněji. Výsledkem je minimalistická studie rozpadu těla i vztahu. „Úplně na začátku filmu byla představa, ve které hraje kyslíkový stan. Zajímaly mě rituály, které patří k životu sportovce. Na tom všem jsem chtěl film postavit. A tak trošku udělat film o cyklistice bez kol,“ říká Sedlák. 

Jiří Konvalinka, který  hraje „domestika“, přesto neušel před natáčení náročnému tréninku. Hlavní hrdina Roman je ostatně na tvrdou honbu za výkonem zvyklý. Dokonce si nechá v ložnici postavit kyslíkový stan, aby svou kondici ještě vylepšil. Jeho žena (Tereza Hofová) by ale byla radši za jiné výkony, už dlouho touží po dítěti. Navzdory kyslíku je tak v jejich vztahu čím dál větší dusno.

Tereza Hofová, Jiří Konvalinka
Zdroj: ČT

„Divák ve filmu nenarazí na známé filmové tváře, téma filmu se nevyrovnává s naší minulostí, není to ani crowd-pleaser. A to je přesně typ českého filmu, na který bych chtěl jako divák zajít. Jsem unavený z většiny české filmové produkce, proto mi přijde osvěžující a zajímavé jít do kina na film, co se chová a přemýšlí trochu jinak,“ zve na svůj počin do kina Adam Sedlák.

Pokud zájemci nestihnou promítání ve Varech, příležitost bude od září v běžné distribuci.