Zlatá Praha: Balet v urychlovači částic a Bubeníčci v podsvětí

Rozhovor s Tomášem Motlem (zdroj: ČT24)

Jaké jsou novinky v hudebních, tanečních anebo divadelních pořadech? Přehled o všech získají od 28. září návštěvníci mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha, pořádaného Českou televizí. 53. ročník zahájí poslední taneční představení bratří Bubeníčků, které zároveň uvede také ČT art. Art odvysílá také 1. října závěrečný ceremoniál a vítězný pořad. Festivalový program návštěvníky opět i aktivně zapojí – tancem s hvězdami StarDance nebo při večerech na Nákladovém nádraží Žižkov.

Hlavním dějištěm soutěžní přehlídky je Nová scéna Národního divadla v Praze. Zde mohou zájemci zhlédnout tuzemské i zahraniční televizní novinky z oblasti  klasiky, současné hudby, jazzu a world music či televizní zpracovaní oper, divadelních či baletních představení. 

Do soutěže se zapojilo 84 snímků z 18 zemí. Mezi nimi například portréty Leonarda Bernsteina, mimo jiné autora slavného muzikálu West Side Story, či dirigenta Zubina Mehty, či záznam Pucciniho opery Gianni Schicchi v hlavní roli s Plácidem Domingem a v režii Woodyho Allena.

Diváci také mohou vidět silný příběh syrsko-palestinského pianisty, který hraje na klavír přímo na ulici v ruinách zničeného Damašku, nebo balet natáčený v CERNu, v největším urychlovači částic na světě.

Doprovodné akce zahrnují spoustu tance, mimo jiné společnou choreografii poslední den festivalu. Nacvičit si ji zájemci mohou podle videa níže: 

Více o programu prozradil v rozhovoru ředitel festivalu Zlatá Praha a výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Rozhovor s Tomášem Motlem

Co můžeme čekat v programu 53. ročníku?

Program je skutečně bohatý. Lidé se mohou podívat na soutěžní filmy, setkat se se spoustou zajímavých lidí. Každý večer je připravený na Nové scéně nějaký zajímavý program. Doprovodný program jak na piazzettě Národního divadla, tak i třeba na Nákladovém nádraží Žižkov pak umožní lidem strávit čas velmi aktivně – tancem.

Rozhodli jsme se, že budeme Zlatou Prahu otevírat lidem. Už to není festival, který je uzavřený jen v komunitě pořadů o klasické hudbě nebo baletu, ale chceme prostřednictvím doprovodných akcí upozorňovat na tento žánr, a tím dávat i jistou informaci o tom, co vysílá ČT art.

Jednou z tanečních příležitostí je Den s hvězdami StarDance. Kdy a jak se s nimi lidé mohou setkat?

Den s hvězdami StarDance se koná hned na úvod 28. října. Představí hvězdy, které tančily v minulých letech, celým programem provede Jan Onder. Lucie Hunčárová, Kateřina Baďurová či Dana Batulková budou učit zájemce taneční kroky, účastní se i hvězdy, které budou ve StarDance účinkovat letos.

Lidé si také mohou zatančit latinu. 

Ano, na Nákladovém nádraží Žižkov jsme připravili taneční parket, kde se páteční večer ponese v rytmu latinskoamerických tanců, v sobotu zase v rytmu swingu. Program stírá rozdíly mezi profesionálním a amatérským tancem, protože tanec je jen jeden, a kdo chce přijít, může. Festival je zdarma, vstup volný.

Jaké snímky letos soutěží?

Soutěž ukazuje, jak je Zlatá Praha etablovaná v rámci evropských vysílatelů, protože každý rok je velký zájem o přihlášení. Pokud chce člověk zjistit, co všechno zajímavého se za poslední rok v oblasti hudby, tance a divadla natočilo, má v podstatě jedinou příležitost na Zlaté Praze. Letos může zhlédnout téměř devadesát soutěžních filmů. Zlatá Praha má navíc tu výhodu, že na rozdíl od jiných filmových festivalů, kdy pořadatel určuje čas projekcí, tady je pořadatelem divák sám, protože ve foyer Nové scény jsou připraveny videoboxy, kde si může vybrat jakýkoli pořad a přehrát si ho.

Kdo patří k hlavním hvězdám festivalu?

Bratři Bubeníčkovi při loučení se svou kariérou připravili na září inscenaci Orfeus, představení nebylo mnoho a my jsme rádi, že se nám podařilo Orfea přinést i na Novou scénu Národního divadla a zahájit jím Zlatou Prahu. Skvělé je, že ho uvidí nejen diváci v sále, ale v přímém přenosu i diváci na ČT art.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bratři Bubeníčkové jsou asi tou největší hvězdou letošního festivalu, druhý den budeme, opět za jejich osobní účasti, o nich také představovat dokument. Přijedou ale i další zajímaví hosté: v pátek například jeden z našich nejlepších klavíristů Ivo Kahánek, který uvede druhou řadu cyklu o klasické hudbě Můj pokus o mistrovský opus. Hned po něm dorazí primabalerína Daria Klimentová. Kvůli festivalu přiletí z Londýna a představí cyklus Taneční příběhy Darii Klimentové, v nichž je velmi zajímavou průvodkyní baletem. Návštěvníci ji zároveň poznají jako fotografku, protože výstava jejích fotografií bude celou dobu k vidění ve foyer Národního divadla.