Přirození vás změní

Přirození, sci-fi hra Petra Kolečka o vlastních limitech intimity, diváky A studia Rubín během hodiny dostává do zvláštního transu, v němž uvěří, že zadek, jako tunel do duše, umožní každou osobnost lépe transformovat a posunout blíž novým dimenzím.

Žena a tři muži provázejí příběhem o individuálních zvláštnostech a důvěrných záležitostech každého z nás. Doktor Jiří Lalík touží po mimořádném objevu a experimentuje s látkou, která dokáže změnit sexuální orientaci. Na oltář vědy je ochoten položit i svůj partnerský vztah s přítelem, protože se považuje za vyvoleného. Hru naplňuje téma soužití gayů s profesní ambicí a motiv požadavku cítit se mužem v typicky chlapské práci. Koncept s rozkoší odhaluje skrytou vášeň socioložek a různá jiná spiklenectví slasti.

„Přirození jsou především nespoutaným výbuchem fantazie režisérky a choreografky Adély Laštovkové-Stodolové. Nesmírně mě baví sledovat, jak násilně nakládá s mým textovým podkladem, byť bych se možná měl zlobit. Ale to v tomto případě asi nejde,“ svěřil se autor. Inscenace skutečně hýří nečekanými nápady, neobvyklými rekvizitami, a dokonce akrobacií. Přitom scénografii tvoří pouze pár světelných štychů a závěsných hrazd se sítí lan. Komedie má relaxační ráz, v některých momentech pobaví parodií hudebních klipů a po hercích vyžaduje přesnou taneční choreografii, což pro ně jistě není tak snadné.

Látka zvaná heterol by mohla definitivně změnit problematické kontexty nedostatečně sebevědomých či málo vyhraněných. Tématem sexuální inklinace se Petr Kolečko zabýval už v jedné ze svých prvních her Bez orientace, řešící milostné dilema potenciálně bisexuálního mladíka před svatbou. V tomto smyslu na ni Přirození navazují textově i obrazově výstřední stavbou postupně odkrývaných tabu. Odhalení potřeb uvolňuje hromaděné napětí, dobře mu slouží třeba skvělá interpretace monologu nespokojeného instalatéra Samce nebo zaujatá přednáška modelky toaletních sedátek Hanky Klopené o esoterním významu dámského pozadí.

Aktuální poselství představení tkví v naší silné potřebě blízkosti a pohlazení, byť realizované umělými nástavci konejšivých tělesných dotyků. Přirození vedou k zamyšlení nad mužskými i ženskými profesemi, hnanými egem a pudy. Lidské a pracovní zájmy spojuje touha. A ta, jak víme ze známé písně Daniela Landy, je zázrak, heterol neheterol. Naštěstí se, stejně jako aktéři novinky, můžeme lasturami napojit na své vnitřní hlasy a klidně splynout s oceánem duše. V tomto ohledu Přirození (s humorem sobě vlastním) rezonují se všemi dostupnými „new age“ proudy.

V dvojsmyslném titulu Přirození jsou všechny postavy hlavní, přirozeně zde cvičí a hrají: Hana Vagnerová, Petr Vančura, Jan Cina a Jan Meduna. Vypravit se na ně do A studia Rubín můžete 15. února od 19:30.