Praha 5 zřejmě přijde o unikátní funkcionalistickou vilu

Praha - Občané městské části Na Hřebenkách i odborníci na architekturu se obávají, že urbanisticky cenná vila Šebor architekta českého původu Jacquese Groara bude brzo zdemolována. Budova rodinné vily totiž patří do vlastnictví investorské firmy Arta, podle jejíž návrhů má vzácnou stavbu v budoucnu nahradit část komplexu obytných domů. Zastánce zachování cenné vily trápí především fakt, že stavba prozatím nebyla připsána na seznam chráněných památek.

Světově proslulý Jacques Groar, žák neméně významného architekta Adolfa Loose, nechal postavit vilu Šebor na konci 30. let. Právě s Loosem projektovali i další stavby, dnes všeobecně uznávané za architektonicky cenné budovy. Groarovi se po smrti dostalo navíc mimořádné pocty, kdy byla jeho pozůstalost uložena v londýnském Victorian Albert Museum. „Tím se mohou pochlubit pouze nejvýznamnější světoví architekti,“ soudí přední český historik architektury Zdeněk Lukeš.

Sami obyvatelé pražské čtvrti si své vily váží a nechtějí se smířit s faktem, že cenná památka ustoupí nové zástavbě. Už několik měsíců protestují občané proti demolici. Současný majitel však v těchto dnech vyklízí interiéry a pokračuje v budování obytného komplexu v okolí vily. Dle návrhů zde má vyrůst činžovní dům o rozloze 1 200 čtverečních metrů. „Paradoxem celé kauzy je fakt, že všechny ostatní stavby Loosových žáků jsou zapsané na seznamu památkářů,“ dodal Lukeš.

S názory architektů nesouhlasí Národní památkový úřad. Neshledává totiž na stavbě žádnou zvláštní uměleckou hodnotu. K tomuto názoru se přiklonil také památkový rezort magistrátu. Ředitel odboru Jan Kněžínek se brání vyjádřením, že v případě vily Šebor se nejedná o demolici, nýbrž o přizpůsobení vily okolní přestavbě. O umělecky cenný interiér projevilo na poslední chvíli zájem také Uměleckoprůmyslové museum. Snahy zástupců muzea však budou zřejmě marné.