Tisíc a jednu noc vypráví v Minoru tancem a hudbou

Praha - Tisíc a jedna noc jako mozaika plná tance a hudby je nové představení v divadle Minor. Inscenaci pro děti i dospělé, jejímž autorem a zároveň režisérem je Jiří Adámek, uvedlo v neděli v premiéře. Známé arabské pohádky se na prknech divadla Minor odehrávají za zvuků orientálních strunných nástrojů, flétny i bubnů. Autoři chtěli atmosféru arabského světa přiblížit co nejvěrněji.

Vycházeli proto z původních textů. „Vybrali jsme určitý typ motivů. Fantaskních, barvitých, tajemných, záhadných, plných touhy a lásky,“ prozradil Jiří Adámek, jak postupovali tvůrci při zpracování originálu Tisíce a jedné noci, který má více než pět tisíc stran v pěti svazcích.

Hlavní hrdinou je hoch jménem Hasan, kterého osud přiměje ke zvláštnímu putování v exotickém světě. Kvůli vidině bohatství a radovánek opouští dobře známé prostředí tržnice. Cesta ho dovede až k šejchu Násirovi, králi všeho ptactva.

„Spatřil tam krásy vzácné a nevídané, i vykřikl úžasem a jeho srdce utkvělo v síti lásky. Tu dívku, po které toužíš, nalezneš na démantovém hradu Tákmí! A tak se stalo, že se Hasan vydal na podivuhodnou cestu magickým světem příběhů Tisíce a jedné noci,“ uvádí diváky do exotického představení divadlo Minor.

„Něco je řečené hudbou, něco tancem, něco krátkým ostrým dialogem. I v češtině jsme si hráli s prudkým živelným jazykem arabštiny,“ uvedla Kristýna Täubelová, která je autorkou kostýmů a výpravy. V Minoru se uvedla inscenací Z knihy džunglí, za niž před dvěma lety obdržela cenu Alfréda Radoka. „Scéna se snaží být minimalistická, nepopisná, neilustrativní, kostýmy naopak určují demografii příběhu,“ doplnila ještě.

Pohádky Tisíce a jedné noci se dočkaly mnoha adaptací po celém světě. Nejen na divadle, ale i v literatuře, filmu a hudbě. První český překlad se objevil v roce 1860.

Tisíc a jedna noc; nejbližší představení: 23. dubna; scénář a režie: Jiří Adámek, výprava: Kristýna Täubelová; hudba: Jan Matásek a Jan Burian; autor básní: Petr Borkovec; hrají: Kristýna Franková, Ilona Semrádová, Kateřina Tichá, Gustav Hašek, Hynek Chmelař, Petr Stach, Pavol Smolárik