Tata Bojs zacyklení v ležaté osmičce

Praha – Skupina Tata Bojs vydala začátkem června po čtyřech letech nové album. Vzniklo výběrem z písničkového materiálu, který za tu dobu kapela nashromáždila. „Šli jsme po věcech, které se trochu vymykají. Chtěli jsme experimentovat i v rámci našeho popu,“ prozradil  zpěvák Milan Cais. Nová deska je podle něho barevná stejně jako spektrum na grafice přebalu a vícetématická, i když některá témata se opakují (přestože Tata Bojs v písni Progresivní opakují, že se opakovat nechtějí), a právě ta je přivedla na název posledního počinu – Ležatá osmička.

„Dlouho jsme přemýšleli, jak by se deska mohla jmenovat. Témat je na ní víc, ale přeci jen tři čtyři základní: zacyklení, začátek a konec. A když jsme si říkali, jaká slova by tato témata mohla pokrýt, napadlo nás nekonečno, nebo spíš ležatá osmička. Navíc osmička je pro Tata Bojs docela osudová – je to osmé album, všichni dohromady máme osm dětí, s Mardošou jsme Tata Bojs založili v osmé třídě, navíc v roce 1988,“ vysvětluje Cais.

Rozhovor s Milanem Ciasem (zdroj: ČT24)

Pro Ležatou osmičku je charakteristický už zmíněný princip opakování. Například v úvodní písni Progresivní Tata Bojs dokola opakují slogan „Nebudeme se opakovat!“. V Progresivní také kapela použila své oblíbené „samplování“, jen tentokráte ne z filmu, jak tomu bylo na Futuretru nebo Biorytmech, na deskách, které podle některých hudebních publicistů Ležatá osmička připomíná.

„Použili jsme reálné samply ze života. Na fiktivní tiskové konferenci jsme novinářům pouštěli připravovanou desku a provokovali jsme je k diskusi, aniž by věděli, že je nahráváme,“ prozradil Cais. Podobně postupovali i u písně Světová, v níž hostuje rapper Vladimir 518, o konci světa očima náctileté holky. „Napadlo nás, že bychom ji mohli okořenit reáliemi ze střední školy. Dali jsme tedy Mardošově neteři nahrávací zařízení a otázky jako 'Co si myslíte o konci světa?', 'Co nastane v ten moment?' apod., a z náhrávek, na nichž holky rozumovaly na toto téma, jsme pak vybrali ty nejjadrnější hlášky,“ popisuje Cais.

Celkem obsahuje album Ležatá osmička dvanáct skladeb. Ty členové Tata Bojs vybrali z materiálu nahromaděného za čtyři roky, nad některými písničkami prý diskutovali dlouho. „Například jedna se tam nedostala, protože byla moc strašidelná. Je to takový náš žolíček. Chystáme na podzim speciální vinylovou edici, tam bychom chtěli dvanáctipísňovou verzi rozšířit o třináctou,“ přislíbil Cais. Součástí edice budou také kresby, které vytvořil k posledním albu, jako grafické listy.

Ležatou osmičku představí Tata Bojs na letních festivalech, například na Rock for People, sérii České hrady.cz nebo Open Air v Panenském Týnci. Samostatnou koncertní šňůru plánují na podzim. „Chystáme udělat i jeden velký koncert, kde bude křest. Pravděpodobně v basketbalové hale Sparta Praha na konci října,“ doplnil Cais.

  • Tata Bojs autor: Salim Issa, zdroj: Tata Bojs http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2631/263048.jpg
  • Kresba Milana Cajse k písničce Strašidelná, která bude součástí limitované edice alba Ležatá osmička zdroj: Tata Bojs http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2632/263184.jpg
Vydáno pod