Industriální Londýn nad nočními stolky z betonu a cibuláku

Praha - Mimo jiné i mrakodrap Střep se stal inspirací jednoho z plastických obrazů Martina Matouška, který pod názvem Londýnští bohové vystavuje industriální krajiny ze současného Londýna. Představení Matouškovy tvorby zahajuje cyklus výstav v pražském Mu Konceptu, „kreativním prostoru pro všechny“.

Architekturu britské metropole přenáší Matoušek na plátno pomocí betonu a barev, které se využívají ve stavebnictví. „Schází se tam několik kultur, židovská, muslimská, křesťanská… A ty dokážou stavět najednou jeden dům, aniž by docházelo ke konfliktům. Mě na tom velmi baví, že vytváří vlastně novou, další kulturu,“ prozradil výtvarník, co jej právě na britské metropoli zaujalo.

Obrazy s industriálními krajinami doplňují objekty z černého skla, betonu a dřeva kombinované s českou cibulákovou klasikou, které použité mateirály povyšují na materiály vhodné do interiéru. „Jsou příkladem redesignu,“ podotýká výtvarnice Lucie Jindrák Skřivánková k nočním stolkům, které jsou ze zmíněných materiálů vytvořeny a na nichž se s Matouškem podílela. „Chceme se rozhodně soustředit na redesign i v oblečení, protože nechceme jen vyrábět nové věci a zahlcovat,“ dodala.

Matouškovi Londýnští bohové jsou první z výstav, které bude hostit netradiční galerijní prostor Mu Koncept. Prostor propojující tvůrce z různých uměleckých oborů nechce být vůči veřejnosti odtažitým, vernisáže proto místo „chladných vernisáží“ zahajuje čajem s rumem o páté, kde se mohou lidé s umělci i neformálně setkat.

Kromě plánovaných výstav nabízí Mu Koncept, který přes den slouží jako ateliér a návrhářská dílna, také výtvaré dílny a tematické večírky.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)