Z okna v Le Gras je vidět velký třesk fotografie

Mannheim - V německém Mannheimu byla vystavena nejstarší dochovaná fotografie světa. V Evropě je k vidění poprvé po více než 50 letech. Snímek Pohled z okna v Le Gras vytvořil v roce 1826 francouzský vynálezce fotografie Nicéphore Niépce. Mannheimská výstava zahrnuje 250 fotografií od prvních daguerrotypů po snímky Roberta Capy či Henriho Cartiera-Bressona a má trvat do 6. ledna.

Nejstarší dochovaná fotografie je vystavena v místnosti s tlumeným světlem a ve speciální vitríně. Jde vlastně o cínovou destičku s nánosem světlocitlivé směsi. Snímek je zapuštěn v pozlaceném rámečku. Na první pohled toho na heliografické destičce není mnoho vidět a vypadá spíš jako staré zrcátko. Ale z určitých úhlů je poznat obrysy krajiny, fasád domů, střechy stodoly i stromu a vzdáleného vysokého komínu.

Snímek byl pořízen z okna Niepceho venkovského domu v obci francouzského departementu Saint-Loup-de-Varennes v centrální Francii. Fotka není příliš spektakulární, ale představuje „velký třesk fotografie“, říká kurátor výstavy Claude Sui. Slavnou fotografii našel po více než 50 letech zapomnění v roce 1952 německý sběratel Helmut Gernsheim v Londýně.

Snímek byl naposledy v Evropě vystaven v roce 1961 a v roce 1963 se stal součástí archivu Texaské univerzity v Austinu, která disponuje částí Gernsheimovy sbírky. Nyní fotografii získala pro výstavu Zrození fotografie - mistrovská díla Gernsheimovy sbírky mannheimská muzejní instituce Reiss-Engelhorn-Museen, která část Gernsheimovy kolekce rovněž vlastní.

Pozoruhodná výstava zahrnuje 250 exponátů a poskytuje výjimečný pohled na fotografii devatenáctého a dvacátého století. Jde o poctu pionýru fotografie Helmutu Gernsheimovi (1913 až 1995) u příležitosti stého výročí jeho narození.