Čtvrtou hvězdu pro ČT získává několik hvězd. A bez servítků

Hotel na kraji Prahy. Tři patra, tři hvězdičky. Manažerka chce čtvrtou. Mají na to rok. Zvládnou to, když jsou všichni úplně blbí? V České televizi, symbolicky ve studiu s číslem čtyři, padla dnes první klapka nového komediálního seriálu Čtvrtá hvězda. Pod režijním vedením Jana Prušinovského a Miroslava Krobota si v něm zahraje kompletní ansámbl Dejvického divadla.

Ředitel programu Milan Fridrich vidí v propojení autorského stylu Dejvického divadla a České televize příležitost pro vznik svérázného a výrazného seriálu. "Mohl by českého diváka oslovit podobně jako britského Červený trpaslík nebo Jistě, pane ministře," přeje si.

Podle něj Čtvrtá hvězda pomůže snížit deficit, který má původní tvorba ČT v žánru sitcomu, zábavy, humoru a komedie. „Právě tady vyhledává silné autorské náměty. Jeden takový našla v komediálním seriálu Čtvrtá hvězda. Jde o pokus vytvořit v České televizi nový žánr vlastní seriálové tvorby, který se zapíše výraznou originalitou a silným tvůrčím rukopisem,“ říká Fridrich.

Scenárista Petr Kolečko a dramaturg Petr Jarchovský, kteří doplňují režijně-scenáristický tandem Jana Prušinovského a Miroslava Krobota, zárukou originality jistě jsou. Všichni se potkali při natáčení filmu Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka. „Museli jsme ve scenáristické trojici dojít ke kompromisu v názoru na to, co je zábavné a co ne, a doufám, že jsme se trefili. Nakonec to vyhrál Honza Prušinovský,“ prozradil o vzniku seriálu Krobot.

Miroslav Krobot: „Čtvrtá hvězda bude jiná než běžná produkce. Ne, že bychom o to usilovali, ale vzniklo to spontánně, přirozeně a báječné bylo, že jsme si nemuseli brát žádné servítky.“

Miroslav Krobot o seriálu Čtvrtá hvězda (zdroj: ČT24)

Jako divadelník nemálo přispívá k autorské poetice Dejvického divadla, s nímž mimochodem s přispěním ČT natáčí také celovečerní černou komedii ze současné vesnice. Ve Čtvrté hvězdě si i zahraje melancholického šéfkuchaře. Kromě něj se můžete těšit na záludného kuchaře Jaroslava Plesla, recepčního Ivana Trojana, taxikáře Marka Taclíka, barmanku Simonu Babčákovou nebo ředitele hotelu Hynka Čermáka.

Vypravěčem příběhu je Václav Neužil, druhý noční recepční (zamilovaný do denní recepční Marthy Issové) v tříhvězdičkovém hotelu Meteor na periferii Prahy. Hotel se pokouší získat čtvrtou hvězdu, což ovšem narušují střety osobních zájmů a mnohdy až bizarně spletité vztahy všech zainteresovaných zaměstnanců.

Natáčení Čtvrté hvězdy by mělo skončit na konci června. Na obrazovce se seriál, jehož původní zamýšlený název byl Hotel Meteor, zřejmě objeví v příštím roce.