Dvojmo v Rudolfinu: Klavír podle Firkušného Plus Opera

Praha - Pražské Rudolfinum v neděli patřilo premiérovým hudebním projektům. V menší Sukově síni se konal Benefiční galakoncert portálu Opera Plus, který vyhlásil výsledky prvního ročníku Výročních cen. Ve Dvořákově síni se poprvé konal Klavírní festival Rudolfa Firkušného. Recitál představil světoznámého amerického klavíristu a Firkušného žáka Emanuela Axe.

Pořadatele koncertu Opery Plus sice potrápily četné změny v obsazení sólistů, přesto za doprovodu klavíristy Davida Švece nakonec v Sukově síni zpívaly české operní hvězdy, mimo jiné tenorista Štefan Margita, mezzosopranistka Dagmar Pecková i barytonista Roman Janál. Zazněly árie nebo duety Mozartova Dona Giovanniho, Smetanovy Hubičky a Prodané nevěsty, Verdiho La traviaty a Simona Boccanegry.

Koncert vyvrcholil nejznámějšími melodiemi z Dvořákovy Rusalky v podání pěvců Heleny Kaupové a Pavla Černocha a vyhlášením Výročních cen (více čtěte zde). Získali je vystupující sopranistka Jana Šrejma Kačírková a basbarytonista Adam Plachetka, který je právě na zájezdu s Vídeňskou státní operou v Ománu. Večer skončil nadšenými ovacemi vstoje.

O vítězích rozhodli čtenáři portálu hlasováním na základě nominací oslovených hudebních publicistů. Podle šéfredaktora Opery Plus Víta Dvořáka oba favorité zvítězili před ostatními s náskokem: „Ačkoli se běžní návštěvníci i fanoušci ve svém hodnocení operních produkcí u nás s operními publicisty mnohdy rozcházejí, v případě favoritů tohoto čtenářského hlasování o Výročních cenách Opery Plus nastala mezi nimi myslím vzácná shoda.“

Kačírková, sólistka opery Národního divadla v Ostravě, byla nominována za tři své role: za Donizettiho Annu Bolenu v ostravské opeře, jejíž árie mimo jiné dnes přednesla, Markétku z Gounodova Fausta v Plzni a také za Gildu z Verdiho Rigoletta v Českých Budějovicích. Plachetku ocenili čtenáři za jeho rychle stoupající kariéru v prestižní Vídeňské státní opeře, kde je sólistou. Kompletní přehled nominovaných je k dispozici na webu Opery Plus.

Firkušného malý klavírní festival

Zaplněnou Dvořákovu síň zatím ovládl Klavírní festival Rudolfa Firkušného. Jako prvního hosta vybral Emanuela Axe, jehož české publikum zná z koncertů festivalu Pražské jaro, jenž pořádá i tuto přehlídku. Rovněž Axeho výkon zvedl posluchače ze sedadel. Ax navíc Firkušného sám znal: „Nejen, že jsem ho slyšel několikrát živě, ale studoval jsem i na konzervatoři Juilliard, kde on byl učitelem.“

Festival se koná do třicátého listopadu a představí další tři výtečné pianisty: Dénese Várjona z Maďarska, mladého českého pianistu působícího v USA Lukáše Vondráčka a Francouzku Lise de la Salleovou (podrobnosti k programu hledejte zde).

„Všimli jsme si, že pražská koncertní sezona, která je poměrně nabitá, má jeden nedostatek. Chybí zde malý klavírní festival. Proto jsme se rozhodli pro Pražské jaro v nezvyklé části sezony na podzim doplnit nabídku o tento segment,“ popisuje ředitel Pražského jara Roman Bělor, jak připadl na myšlenku na nový festival.

Podívejte se na rozhovor s Romanem Bělorem:

Nový festival: Rozhovor s Romanem Bělorem (zdroj: ČT24)

Festivalový nováček chce představovat špičku v oboru a zároveň upozorňovat na vycházející hvězdy. Rudolf Firkušný (1912 až 1994) byl snad nejslavnějším českým pianistou minulého století a jeho osobnost se stala inspirací i pro mnoho skladatelů.

V jedenácti letech poprvé vystoupil s pražskou filharmonií. Zázračné dítě Rudolf Firkušný pak své nadání výsostně obhájil i na profesionální scéně. Firkušný strávil většinu života v emigraci, byl znám dokonalou technikou, ale také odvážným expresivním projevem, kterým inspiroval nejen ve světě hudby. V roce 1990 si třeba zahrál v reklamě s hvězdou basketbalu Davidem Robinsonem: