Kůrovec na Vysočině ustupuje, lesníci omezili kácení. Na obnovu porostů ale chybí sazenice

Události v regionech: Kůrovec na Vysočině ustupuje (zdroj: ČT24)

Kůrovcová kalamita na Vysočině pomalu slábne, a to hlavně díky počasí –⁠ je totiž dostatek vláhy. Že je škůdce v kraji po letech na ústupu, potvrzuje i státní podnik Lesy České republiky. Správci menších lesů, kteří kvůli kůrovci často vykáceli prakticky veškeré své zásoby dřeva, si ale stěžují na to, že začíná být nedostatek nových sazenic na zalesnění holin.

Před rokem touto dobou byly slyšet ze všech koutů lesů Vysočiny duté rány a zvuky pil. Díky počasí a intenzivní těžbě se ale podařilo kůrovcovou kalamitu v lesích částečně zbrzdit, a to hlavně na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku.

„V této oblasti to kůrovec nenapadá v takové míře, ze strany Jihlavska a Třebíčska zlikvidoval porosty ve stáří kolem dvaceti let,“ uvedl lesní hospodář Martin Polívka. Starosta Přibyslavi Martin Kamarád (ODS) ale i tak označuje situaci za katastrofální: „Máme zhruba 110 hektarů lesa. Vytěžili jsme z nich zhruba 20 tisíc kubíků dřeva, to je vlastně veškerá zásoba dřeva, která v nich byla.“

Náhrady sice dostali, ale nekompenzovaly ani ztráty z prodeje dřeva. Teď město musí investovat další peníze do sadby. Jenže ta se stává nedostatkovým zbožím a čeká se na ni i rok.

Státní podnik Lesy ČR má letos v plánu na Vysočině vytěžit víc než jeden a půl milionu metrů krychlových dřeva. Je to skoro o čtvrtinu méně než v minulém roce. „Dostali jsme čas k nadechnutí, je to něco jako mezi vlnami omikronu. Teď budeme čekat, co připraví příroda,“ dodal Kamarád.

Na Vysočině je přibližně dvě stě tisíc hektarů lesů, státní lesy se na této rozloze podílejí zhruba třetinou. Na obnovu mohou majitelé stále využívat dotace, správci porostů na Vysočině už využili přes pět miliard korun.