Z Brna vysílá televize už 60 let. Do minulosti se ohlíží výstavou fotografií

Česká televize si letos připomíná 60 let od zahájení vysílání z brněnského televizního studia výstavou fotografií v centru Brna. První pořad ze studia ohlásila znělka 6. července 1961, živě vysílané zábavné pásmo Sedmikrásky nad Brnem tehdy sklidilo úspěch. Dnes vyrábí pořady pro všechny programy veřejnoprávní televize.

Vysílání z Brna začalo v době, kdy prudce stoupal počet majitelů televizních přijímačů a úměrně s tím i poptávka po programové nabídce. Pořadů rychle přibývalo, zpočátku zejména zpravodajských, zábavních a sportovních. Na obrazovkách se pravidelně objevovaly vstupy z brněnského výstaviště nebo příspěvky se zemědělskou tematikou. Novinkou v televizním vysílání byly pořady pro děti.

Dnes má studio ve svém archivu desítky tisíc pořadů a každoročně k nim přibývají další tituly. Kromě tradičních jako Dobré ráno a Sama doma nebo legendární vědomostní soutěže AZ-kvíz se točí třeba i pořady s náboženskou tematikou.

Logo brněnského televizního studia
Zdroj: ČT24

„V naší produkci aktuálně vzniká letošní vánoční pohádka České televize, diváci se mohou těšit na cyklus o technických památkách, točíme pokračování úspěšných cyklů Krotitelé dluhů, Putování s párou či Magických hlubin,“ vyjmenoval část aktuální tvorby ředitel Televizního studia Brno Jan Souček a upozornil i na dobrodružný seriál pro děti o brněnské osobnosti, přírodovědci a zakladateli genetiky Johanu Gregoru Mendelovi.

Desítky hodin vysílání má na svém kontě každý měsíc redakce zpravodajství, která zajišťuje nejen regionální vysílání, ale významně přispívá i do celostátních pořadů na ČT1 a ČT24. Podobně je na tom redakce sportu.

Dočasné sídlo v centru Brna sloužilo televizi 55 let

Už od svých počátků sídlilo brněnské studio v prostorách paláce Typos v centru Brna. Podle pamětníků to mělo být dočasné sídlo, než si televize postaví vlastní budovu. Historie brněnského televizního vysílání se tady ale nakonec psala dlouhých 55 let, až do roku 2016, kdy ČT vybudovala nový areál v Brně-Líšni.

Česká televize se z centra Brna přesunula do nového studia v Líšni
Zdroj: ČT24

Výročí připomíná brněnské studio už od začátku roku reportážemi a archivními materiály. K tomu se od pondělí přidala výstava fotografií na náměstí Svobody, po dvou týdnech se přesune na Moravské náměstí a v polovině července na náměstí Malinovského.

Jubileu věnuje Česká televize vysílání o posledním červnovém víkendu. Odstartuje už v pátek 25. června speciálem Dobrého rána na ČT2. Následující den, tedy v sobotu 26. června v podvečer, se diváci ČT1 mohou, mimo jiné, podívat na narozeninový díl oblíbeného AZ-kvízu. Ve 20 hodin pak začne premiérová Manéž Bolka Polívky. Příznivci folkloru se s ČT art podívají v sobotu večer do Strážnice, odkud brněnské studio odvysílá soutěž ve verbuňku. Víkend s brněnským studiem nabídne také desítky titulů z archivu.