Průjezd jihočeskou dálnicí D3 komplikují opravy

Na jihočeské dálnici D3 u Ševětína na Českobudějovicku začala oprava víc než padesát let starého mostu. Provoz na dálnici pod ním je proto zúžený do jednoho pruhu v každém směru. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by práce měly trvat dva týdny. Na dálnici je kvůli opravám omezený provoz i v dalším úseku.

V obou směrech budou auta jezdit jen jedním pruhem do 9. června. Silničáři částečně sanují podhled nosné konstrukce mostu, podle ŘSD se jedná spíš o údržbu.

Na dálnici D3 musí řidiči počítat také s omezením na hranici Jihočeského a Středočeského kraje. Tam potrvají opravy dva měsíce. Začala tam před týdnem oprava mezi kilometry 62,3 –70,7, tedy mezi Chotovinami a Meznem.

Při opravě bude také omezený provoz na mimoúrovňové křižovatce Chotoviny. Většinu času oprav bude jeden pás dálnice zavřený a auta pojedou na Prahu i na České Budějovice vždy jen jednou částí dálnice. Důvodem opravy je špatný stav povrchu.

V provozu je 70 kilometrů D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Celá D3 z Prahy k hranicím včetně středočeských částí by měla být podle ministerstva dopravy hotová do roku 2030, jihočeská část do roku 2026.