Plyn z terminálů může více znečišťovat kotel. Odborníci radí nezanedbávat údržbu

Události: Bilance topné sezony (zdroj: ČT24)

Topná sezona se blíží ke konci a Češi letos na topení výrazněji šetřili. Kvůli vysokým cenám elektřiny a plynu se řada lidí vracela zpět k tuhým palivům nebo omezovala dobu a stupně vytápění. Jen domácnosti snížily loni spotřebu zemního plynu meziročně o dvacet procent. Plyn, který nyní domácnosti i firmy odebírají, pochází z Norska a LNG terminálů a má také trochu jiné složení oproti tomu ruskému. Podle odborníků může za určitých podmínek znečišťovat plynová zařízení, ale při pravidelné udržbě by problém nastat neměl.

Znečištění závisí i na kvalitě spalovaného plynu, jehož složení ale může být nyní rozdílné. „Vzhledem k předpokládanému většímu počtu dodavatelů LNG bude kvalita plynu dodávaného z jednotlivých zdrojů LNG ve světě do České republiky různorodá, avšak předpokládá se, že by měla splňovat stávající limity kvality plynu platné v České republice,“ uvedl mluvčí Net4Gas Vojtěch Meravý.

„Norské a podobné plyny mají 2,5krát vyšší obsah sirovodíku, než je v ruském plynu. Při chemické reakci s měděnými armaturami vzniká na armaturách sulfid měďnatý – to jsou takové šupinky,“ vysvětluje předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Robert Špalek. Právě ony šupinky mohou kotel ucpat a v krajním případě i vyřadit z provozu.

„Buď je to ve formě šupin, které se zachytávají na hrubých sítkách, které kotle mají v sobě, anebo je to prach, který ta sítka nezachytí a dostane se až do plynových armatur,“ podotýká revizní technik Pavel Krčál. Podle Pavla Hrdého z SOU plynárenského v Pardubicích to v extrémních případech může vést k opakovaným servisům po třech měsících.

Řada lidí ale podle plynařů servis podceňuje, například jednatel společnosti AZ CZ servis Pavel Jíša se setkává s tím, že zákazníci kotel nečistí řadu let. To je pak příčinou zanesení – bez ohledu na složení plynu. „Je tam možná víc síry, ale když to budou pravidelně servisovat, ten plyn je kontrolovaný a bezpečný, takže je to jenom o servisu kotle,“ uvedl.

Problém se zanášením kvůli jinému složení plynu teď mají podle plynařů hlavně modernější kotle.

Snížení spotřeby

Podle dat Energetického regulačního úřadu se loňská spotřeba plynu snížila o pětinu, a byla tak nejnižší za posledních osm let. Po přepočtení na dlouhodobý teplotní normál byl pak pokles spotřeby o 16,5 procenta.

Zemním plynem šetřily domácnosti i firmy po celý rok. Meziročně spotřebovávali plynu méně ve všech měsících. Nejvýrazněji v květnu, kdy spotřeba klesla o 33,3 procenta.

Pomohlo i teplé počasí. Podle dat regulátora trhu se teplota pohybovala v průměru téměř o jeden stupeň Celsia nad dlouhodobým normálem. Řada odběratelů proto nemusela topit tak intenzivně anebo každý den.