Stavební produkce v Česku zpomalila. Průmysl brzdí výroba aut

Události: Dopad zdražování na stavebnictví a průmysl (zdroj: ČT24)

Stavební výroba v Česku v březnu zpomalila meziroční růst na 8,2 procenta z únorových 18,9 procenta. Naopak průmysl po únorovém poklesu o 0,3 procenta v březnu přešel do meziročního růstu o 0,4 procenta. Stále ho ale brzdí výroba aut, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Zahraniční obchod vykázal v březnu schodek 13,8 miliardy, meziročně to byl o 30,5 miliardy horší výsledek. Negativně to ovlivnil obchod s ropou a motorovými vozy.

Stavební produkce byla podle dat ČSÚ meziměsíčně o 3,7 procenta nižší. Pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, se v březnu meziročně zvýšilo o 6,2 procenta a inženýrské stavitelství, tedy stavby cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, o 14,7 procenta.  

„Stavební produkce v březnu zpomalila meziroční tempo růstu a meziměsíčně po více než půl roce klesla. Růst brzdilo zejména pozemní stavitelství, produkce inženýrských staveb dále rostla dvouciferným tempem,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

Stavební úřady vydaly v březnu 7910 stavebních povolení, meziročně o 6,1 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 47,1 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostla o 28,6 procenta. Podle statistiků počet vydaných stavebních povolení a jejich orientační hodnota dále rostly především na nové výstavbě.

„Do růstu orientační hodnoty staveb se však promítá výrazný růst stavebních prací a materiálu. Nicméně i bez tohoto vlivu byl objem plánované výstavby nad úrovní loňského března,“ podotkl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

V březnu počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 44,7 procenta na 4196 bytů, naopak počet dokončených bytů meziročně klesl o 3,4 procenta na 3304 bytů.

„Stavebnictví obecně vykazuje velkou setrvačnost, takže do aktuálních výsledků se ještě plně nepropisují negativní faktory jako skokové zdražení materiálů a jejich nedostatek, odliv pracovníků z Ukrajiny či růst úroků. Tyto problémy se ale projeví na číslech v druhé polovině letošního roku. Více než kdy jindy bude proto důležitá aktivita státu, a to nejen v roli největšího investora,“ uvedl odborník na stavebnictví z poradenské společnosti KPMG Pavel Dolák.

Hlavní ekonom Creditas Petr Dufek uvedl, že se březnové výsledky přes zpomalení proti únoru dají považovat za příznivé. „Růst zažívá inženýrské i pozemní stavitelství, které dostalo novou vzpruhu v podobě boomu bytové výstavby. Nejde jen o březnový výsledek, ale už o trend, který je patrný od jara loňského roku. Když se podíváme na počty nově stavěných bytů od roku 2006, je aktuální výsledek v podstatě rekordní,“ uvedl Dufek. 

Průmysl brzdí produkce aut

Český průmysl v březnu meziročně rostl o 0,4 procenta, brzdí jej však výroba aut. „Situace v průmyslu byla i v březnu velmi podobná té v předešlých měsících. Kvůli poklesu produkce ve výrobě motorových vozidel produkce českého průmyslu i v březnu stagnovala, stejně jako hodnota nových zakázek,“ uvedl Matějka.  

Automobilový průmysl si proti loňskému březnu pohoršil o 17,4 procenta. Důvodem jsou zejména přetrvávající problémy u dodavatelů. Pokles produkce tak opět zaznamenala rovněž odvětví, která jsou na výrobu automobilů navázána.

Podle analytiků si však průmyslová výroba vedla lépe, než se čekalo. Předpokládalo se totiž, že válka na Ukrajině, související výpadky v dodávkách, tlak na růst nákladů a obecně vysoké nejistoty vyústí do poklesu výroby. Navzdory lepšímu březnovému výsledku je ale podle nich výhled do dalších měsíců stále ve stínu nejistot a skepse. 

„Válečný konflikt na Ukrajině a sankce proti Rusku budou pro nejbližší měsíce znamenat novou situaci ve smyslu zhoršení na straně průmyslové výroby, objednávek i exportů jak v české ekonomice, tak obecně napříč Evropou,“ uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. To je již patrné na březnových číslech z Německa, kde meziměsíčně výrazně klesla jak průmyslová výroba, tak exporty a nové průmyslové objednávky. Pokračující růst hodnoty nových zakázek v průmyslu je podle něj třeba vnímat optikou výrazného růstu cen spíše než růstu skutečného objemu zakázek. 

Naprostá většina průmyslových odvětví ale v březnu meziročně rostla. „Nejvíce přispěla vlivem zvýšené poptávky po elektrotechnické produkci výroba elektrických zařízení a výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde byla vyšší zejména produkce uhelných elektráren,“ uvedli statistici. Výroba elektrických zařízení se meziročně zvýšila o více než deset procent.

Hodnota nových zakázek vzrostla o 3,4 procenta. Nové zakázky ze zahraničí byly vyšší o 2,8 procenta, tuzemské zakázky o 4,9 procenta. „Stejně jako v předchozích měsících celkovou hodnotu nových průmyslových zakázek ovlivnily zejména dva významné faktory: výrazný růst cen v některých odvětvích, například v chemickém průmyslu nebo ve zpracování kovů a přetrvávající problémy ve výrobě motorových vozidel,“ uvedla Iveta Danišová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Zahraniční obchod vykázal schodek

Zahraniční obchod vykázal v březnu schodek 13,8 miliardy. Podle předběžných údajů ČSÚ vývoz vzrostl meziročně o 3,9 procenta na 388,1 miliardy korun a dovoz o 12,7 procenta na 401,9 miliardy.

„Vysoký podíl na záporném výsledku obchodní bilance měla meziročně vyšší hodnota dovozu energetických komodit, kterou pozorujeme nepřetržitě již více než rok. Neméně významný byl i meziroční pokles vývozu motorových vozidel a jejich dílů, přičemž jeho hodnota loni v březnu byla historicky nejvyšší,“ uvedla k březnovým výsledkům obchodování ČR s cizinou ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu Miluše Kavěnová.