Moskevská burza po útoku na Ukrajině přerušila obchodování, pražská prudce klesla

Moskevská burza přerušila obchodování na všech trzích. Ve čtvrtek ráno to uvedla na svém webu skupina MOEX, která ji provozuje, s tím, že obnovení obchodování oznámí později. Rubl se poté, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil ozbrojenou invazi na Ukrajinu, propadl nejníže od roku 2016. Pražská burza spadla nejníže od počátku loňského listopadu. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Na hodnotě ztrácela i česká měna, která se propadla k euru i dolaru na nejslabší úrovně za dva měsíce.

Ruské akcie už v posledních dnech v reakci na eskalaci ruského tlaku na Ukrajinu prudce oslabovaly. Investoři se jich zbavovali v obavě ze sankcí ze strany západních zemí na ruskou ekonomiku.

Rubl ve čtvrtek ráno kolem 5:00 SEČ ztrácel vůči dolaru 3,6 procenta na 84,0750 USD. K euru se rubl propadl o 3,9 procenta na rekordní minimum. Poté bylo obchodování rychle pozastaveno.

Zatímco je obchodování na moskevské burze uzavřené, ruské banky prudce zvyšují směnné kurzy. Alfa Bank nabídla nákup dolarů za 91,44 a eur za 101,11 rublu. Největší ruská banka Sberbank podle agentury Ria Novosti nabízí za euro 116 rublů. Na mezibankovním trhu se rubl propadl o 10,5 procenta a je nejslabší v nejnovější historii.

Hned po otevření pražská burza sestoupila o téměř 2,5 procenta, brzy poté začala ztráty mazat. Pak se ale připojila k propadu západoevropských akciových trhů.

Globální investoři se v důsledku invaze ruských vojsk na Ukrajinu ve velkém zbavují měn v regionu střední a východní Evropy, řekl ČTK analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Koruna zažívá svůj nejhlubší jednodenní propad od roku 2020, upozornil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Česká měna se k euru ráno dostala nad 25 Kč za euro, později část poklesu smazala. Kolem poledne byla koruna ve srovnání se středečním závěrem slabší o 40 haléřů na 24,99 Kč za euro. Vůči dolaru česká měna k poledni oslabila o víc než 60 haléřů ke 22,40 Kč za dolar.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk upozornil, že očekávané sankce Západu vůči Rusku většinou míří do finanční oblasti nebo platebních systémů a možné je také odpojení od ruských dodávek energií. Cena plynu v Evropě mezitím vyšplhala o více než třetinu a je vysoko nad hranicí 100 eur za megawatthodinu (MWh). I přesto zůstává prozatím pod rekordními hodnotami, na kterých se ocitla loni na podzim.

Ruský plyn teče přes Ukrajinu bez omezení

Tranzit ruského zemního plynu přes Ukrajinu dál do Evropy pokračuje bez omezení. S odkazem na sdělení ruské plynárenské společnosti Gazprom to ve čtvrtek ráno uvedla agentura Interfax. „Oproti středě pokračuje tranzit jako obvykle. Objem přepravovaného plynu se zvýšil, dne 23. února činil 60 milionů metrů krychlových a dnes je to 83 milionů metrů krychlových,“ uvedla ve čtvrtek ruská společnost. Rusko si klade za cíl udržet své dodávky plynu do zahraničí nepřerušené, řekl začátkem týdne ruský ministr energetiky Nikolaj Šulginov.

Problémy s tranzitem zatím nehlásí ani slovenská společnost Eustream, která zajišťuje tranzit ruského plynu přes území Slovenska.

CzechInvest odchází z Ruska

Státní agentura CzechInvest uzavře své zastoupení v Rusku. Servis ruským investorům v Moskvě nebude nadále poskytovat. Ve čtvrtek to ČTK sdělil generální ředitel agentury Patrik Reichl. Doplnil, že zahraniční zástupce působící v Rusku je v současné době v České republice, dnes bude s vedením agentury řešit další kroky k okamžitému uzavření kanceláře v Moskvě.

Vedení agentury CzechInvest na středeční poradě rozhodlo o uzavření zahraničního zastoupení v Moskvě. „Po dnešních (čtvrtečních) ranních zprávách tento krok dává ještě větší smysl. Odhlédnu-li od osobního a lidského hodnocení tohoto odporného agresivního činu Ruské federace, tak ani z věcného hlediska nemá nyní smysl, aby CzechInvest v době nejtvrdších ekonomických sankcí nadále měl svoji pobočku v Rusku,“ řekl Reichl.

Možné zahraniční investice z Ruska do České republiky se budou podle Reichla odvíjet od přijatých sankcí. „Nedovedu to v tuto chvíli odhadnout,“ dodal.