Na stavbě nového bloku Dukovan se vystřídá asi pět tisíc lidí. Začít by se mělo v roce 2029

Na stavbě nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany se podle dosavadních předpokladů firmy ČEZ vystřídá okolo pěti tisíc pracovníků dodavatelských firem. Profese se budou střídat, ve špičce by tak na staveništi mohlo být najednou asi 1500 lidí. Uvedl to Petr Závodský, generální ředitel firmy Elektrárna Dukovany II (EDU II), která stavbu bloku připravuje.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že přípravy nového dukovanského bloku pokračují podle plánu a že by jeho stavba měla začít v roce 2029. Česko podle něj zároveň musí vychovávat i další odborníky. „Už dnes musíme začít připravovat pracovní sílu, což je mimochodem jedna z největších výzev následujících deseti, patnácti let,“ poznamenal.

U samotné výstavby se podle něj dá předpokládat, že například na stavební práce bude vybraný dodavatel bloku víceméně používat české firmy. Zajištění odpovídajících ubytovacích kapacit v regionu bude podle jeho předpokladu do značné míry tržní záležitost.

Havlíček také uvedl, že kvůli přesnému zmapování cest a potřebných investic v souvislosti se stavbou bloku nyní vytváří skupinu odborníků. Takový plán na úpravy dopravních cest už má podle ministra i firma ČEZ. Kraj Vysočina už ve spolupráci se státem připravuje kvůli přepravě dílů pro nový blok stavby silničních obchvatů. 

Stát a energetická společnost ČEZ na konci července uzavřely smlouvy k plánovanému novému bloku elektrárny Dukovany. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš pří té příležitosti řekl, že pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by firma ráda měla na konci roku 2022, tendr chce vypsat letos v prosinci.

Zájem o stavbu má nyní pět firem

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dostupných informací aktuálně zajímá pět firem – ruský Rosatom, francouzská EDF, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power a americký Westinghouse.

„Předpokládáme na podzim ještě jedno kolo rozhovorů s potencionálními uchazeči tak, abychom si vyjasnili všechny detaily,“ řekl nyní člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Z bezpečnostních důvodů podle Havlíčka vláda před výběrovým řízením žádného z uchazečů vyřazovat nebude. „Bezpečnostní faktor tam jednoznačně je, nicméně musíme sledovat i kritéria ekonomická. Je pochopitelné, že chceme, aby výběrové řízení bylo maximálně férové, i ve smyslu toho, aby se tam řádně zasoutěžilo o cenu,“ sdělil.

Podle ministra vláda nechce dopředu eliminovat případná konsorcia, která mohou vzniknout. Doplnil, že dodavatele bloku bude vybírat investor, tedy ČEZ. Vláda může do výběru vstoupit a bude mít i finální slovo.

Nový jaderný blok v Dukovanech by stát měl při výstavbě financovat bezúročně, za provozu se počítá s dvouprocentním úrokem. Stát by se měl na stavbě podílet ze 70 procent. Zbytek by měl zaplatit ČEZ, který bude hradit také všechny případné dodatečné náklady. Beneš v červenci potvrdil, že očekávaná suma za stavbu bloku v současných cenách je podle něj zhruba šest miliard eur, tedy kolem 160 miliard korun.