Lidé pracující na dohodu by mohli dostat až 31 tisíc, připustila Schillerová po jednání s Piráty

Lidé, kteří pracují na dohodu o pracovní činnosti, by mohli od státu dostat za období do 12. března do 8. června kompenzaci 350 korun na den. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) slíbila po jednání z představiteli Pirátů, že připraví takový návrh. Piráti jí naopak slíbili, že nebudou bránit zrychlenému projednání státního rozpočtu. Šéfka resortu financí hovořila i o možném růstu přídavků na děti.

„Je to skupina, na kterou se zapomnělo. Chceme to napravit. Chceme pro ně připravit kompenzaci, která by byla v částce zhruba 350 korun za den zpětně od 12. března do 8. června,“ řekla o lidech pracujících na dohodu ministryně Schillerová.

Kdo by měl nárok na kompenzaci v plném rozsahu, dostal by přes 31 tisíc korun. Ministryně financí odhadla, že by na náhradu mělo nárok asi 105 tisíc lidí, náklady pro stát se podle ní budou pohybovat mezi 1,7 a 2,1 miliardy korun.

Podle Schillerové by kompenzační bonus dohodářům mohla vyřizovat finanční správa. Musela by si vyžádat od České správy sociálního zabezpečení údaje o dohodářích, nebo by pracovníci na dohodu museli doložit potvrzení o placení odvodů.

Vláda by návrh mohla projednat příští pondělí, poté by jej zrychleně projednala sněmovna. „Paní ministryně přislíbila, že navrhne ve zkráceném řízení kompenzační bonus pro dohodáře s tím, že tam bude kompenzace pro obce, aby to nevzbudilo nevoli v jiném sektoru. Na oplátku Piráti podpoří efektivní podporu státního rozpočtu,“ řekl po schůzce s Schillerovou poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Piráti nebudou zrychlené projednání rozpočtu vetovat. Podle Ferjenčíka to ale neznamená, že pro rozpočet s půlbilionovým schodkem bude jeho strana hlasovat. O postoji strany k vládnímu návrhu bude její poslanecký klub teprve jednat.

 V současnosti příspěvky dostávají osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společníci malých společností s ručením omezeným. Částka činí 500 korun na den, a to rovněž za období od 12. března do 8. června. Příspěvek je podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, což snižuje příjmy obcí a krajů ze sdílených daní. Proto sněmovna minulý týden schválila, že obce dostanou jednorázový příspěvek 1200 korun ze státního rozpočtu jako kompenzaci výpadku daňových příjmů.

Možná vzrostou i přídavky na děti

Podle Aleny Schillerové by také mohly v souvislosti s krizí vzrůst přídavky na děti. Podrobnosti ale po jednání s Piráty nesdělila. Normu se zvýšením přídavku připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí, Schillerová uvedla, že na jeho konkrétní návrh sama teprve čeká.

O podpoře rodin s dětmi ale hovořila ministryně již na obdobné schůzce, kterou měla v minulém týdnu s lidovci. Ti chtějí za podporu rozpočtu schválit své návrhy. Mezi ně patří pětitisícový příspěvek na každé vyživované dítě. S tím ale Schillerová nesouhlasí.

„Máme trochu jinou představu podpory rodin s dětmi. Spíš uvažujeme, že půjdeme cestou navýšení rodinných přídavků než cestou plošné kompenzace,“ ozřejmila. 

Přídavek na dítě pobírají rodiny s příjmem pod 2,7násobkem životního minima. Dávka činí 500, 610 či 700 korun měsíčně podle věku dítěte. Pokud alespoň jeden z rodičů pracuje, je částka o 300 korun vyšší. Přídavek se zvyšoval naposledy v lednu 2018. Rozšířil se tehdy i okruh rodin, které na něj dosáhnou.