Ropa kvůli napětí na Blízkém východě zdražila, barel stojí přes 70 dolarů. Stoupá i cena zlata

Ceny ropy na počátku nového týdne rostou o více než dvě procenta a ropa Brent stoupla nad 70 dolarů za barel. Mohou za to prohlášení ze Spojených států, Íránu a Iráku po zabití íránského generála, která zvyšují napětí na Blízkém východě. To také žene vzhůru cenu zlata, která se vyšplhala na nejvyšší úroveň téměř za sedm let. Na rekord vystoupila rovněž cena palladia.

Severomořská ropa Brent, která je považována za barometr vývoje cen ropy na světových trzích, v pondělí ráno  stoupla o 2,3 procenta na 70,18 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o dvě procenta na 64,32 dolaru za barel.

Vývoj ceny ropy Brent (v USD za barel)
Zdroj: Kurzy.cz

Růst navazuje na páteční zvýšení cen ropy o více než tři procenta, které vyvolala zpráva, že američtí vojáci v noci na pátek u letiště v Bagdádu zabili velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Solejmáního, kterého Washington spojuje mimo jiné s plánováním teroristických útoků proti Spojeným státům. Noční útok, který nařídil prezident Donald Trump, způsobil eskalaci napětí mezi Íránem a USA a vyvolal na trzích zájem o bezpečnější investice.

Konflikt na Blízkém východě by také mohl ohrozit dodávky ropy. Region se na celosvětové produkci této suroviny podílí téměř polovinou a zhruba pětina celosvětových dodávek prochází Hormuzským průlivem.

V neděli Trump pohrozil zavedením sankcí vůči Iráku, který je druhým největším producentem v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), pokud se budou muset američtí vojáci stáhnout ze země. Bagdád předtím vyzval Američany a další zahraniční vojáky, aby opustili Irák. Trump rovněž prohlásil, že USA se pomstí Íránu, pokud Teherán přijde s odvetnými útoky po zabití Solejmáního.

Páteční zpráva amerického úřadu pro energetické informace EIA ukázala, že zásoby ropy se v uplynulém týdnu snížily nejvíce od června, protože vývoz poprvé překonal čtyři miliony barelů denně. Špatné počasí v neděli zavřelo všechny čtyři ropné vývozní terminály na východu Libye. Zavřené zůstanou nejméně tři dny, uvedla agentura Reuters.

„Nelze vyloučit, že se cena ropy dostane na úroveň kolem osmdesáti dolarů za barel. Tolik stála naposledy na podzim 2018. Cena pohonných hmot v Česku tehdy byla o 1,50 až dvě koruny vyšší než nyní. Při dalším houstnutí napětí mezi USA a Íránem by pohonné hmoty v Česku zhruba v takovém rozsahu už v dohledné době, nejspíše do konce února, zdražily,“ míní Kovanda.

Zlato nejdražší téměř za sedm let, palladium je na rekordu

Problémy na Blízkém východě se odrazily také v ceně zlata. Vyšplhala se na nejvyšší úroveň téměř za sedm let a přiblížila se hranici 1600 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Na rekord pak vystoupila cena palladia, které poprvé prolomilo hranici 2000 dolarů za unci.

„V centru pozornosti stojí geopolitická situace,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Benjamin Lu ze společnosti Phillip Futures. „Napětí mezi Íránem a Spojenými státy eskalovalo do bodu varu, což tlačí ceny zlata vzhůru,“ dodal.

O zlato je zvýšený zájem právě v dobách nejistoty. Například od začátku roku 2008 do konce roku 2009, tedy v období globální finanční krize, se cena zvýšila asi o 35 procent. Nyní k nejistotě přispívá i fakt, že Írán přestane respektovat limity obohacování uranu, což byla součást jeho smlouvy s mezinárodními partnery z roku 2015.

„Situace na globálních trzích velmi připomíná historii. Ropné šoky v 70. letech a vpád USA do Vietnamu nebo do Iráku,“ sdělil analytik Marek Brávník ze společnosti Golden Gate CZ, která obchoduje se zlatem. „Cena drahých kovů na okolnosti reaguje stejně jako při takovýchto událostech. Nicméně až se krize uklidní, lze očekávat opět korekci,“ dodal.

Co se palladia týče, nynější výstup jeho ceny na rekord odráží slabší nabídku. „Hlavním rizikem do budoucna je to, zda vzestup vydrží,“ poznamenal analytik Warren Patterson z banky ING. Palladium se hojně využívá při výrobě automobilových katalyzátorů a nabídka tohoto kovu je slabá dlouhodobě. Za loňský rok se cena palladia zvýšila asi o 54 procent.