Solejmáního nepomstí podle íránského generála ani Trumpova smrt

Události: Íránci se loučili se Solejmáním a slíbili USA tvrdou odvetu (zdroj: ČT24)

Uspokojivou odvetou za zabití íránského generála Kásema Solejmáního není ani zabití amerického prezidenta Donalda Trumpa. Prohlásil to velitel letectva íránských revolučních gard Amír Alí Hádžízáde, který se v Teheránu stejně jako ostatní nejvyšší íránští představitelé zúčastnil smutečního obřadu za Solejmáního. Americká armáda s pomocí dronu a na Trumpův příkaz v pátek zabila Solejmáního v Bagdádu.

Brigádní generál Hádžízáde prohlásil, že dostatečnou satisfakcí bude jedině odstranění všech amerických vojáků z Blízkého východu. Pod Hádžízádeho velení spadají rakety, jimiž je Írán zřejmě schopen zasáhnout americké základny v regionu.

Hádžízáde, jehož citoval server Iran Front Page, řekl, že pomsta za Solejmáního neskončí vypálením čtyř raket, zásahem jedné americké základny nebo třeba i zabitím Trumpa. „Nic z toho nemá tutéž váhu jako krev tohoto mučedníka. Jediné, co může jeho krev vyvážit, je úplná porážka Ameriky v této oblasti,“ řekl Hádžízáde. Trumpovi doporučil, aby objednal rakve pro americké vojáky.

Podobně se v pondělí v íránské státní televizi vyjádřil také Solejmáního nástupce v čel jednotek Kuds Esmáíl Káaní. „Všemohoucí Bůh nám slíbil, že dostaneme odplatu… Rozhodně podnikneme jisté kroky,“ uvedl Káaní. „Slibujeme, že budeme pokračovat v cestě mučedníka Solejmáního se stejným odhodláním… a jediným odškodným pro nás bude to, že Ameriku vystrnadíme z regionu,“ dodal.

Také podle vůdce libanonského Hizballáhu Hasana Nasralláha je jedinou možnou odvetou za Solejmáního smrt vypuzení Američanů z regionu. Solejmání udržoval s Hizballáhem těsné kontakty. Při jednom rozhovoru loni řekl, že on a Nasralláh unikli izraelskému pokusu o atentát, když se na ně v roce 2006 izraelské letadlo zaměřilo v Bejrútu.

Alí Chameneí u rakve generála Solejmáního
Zdroj: ČTK/AP

Se Solejmáním se loučily miliony Íránců v čele s ajatolláhem

V Teheránu se v pondělí konal smuteční obřad za Solejmáního i další íránské představitele, kteří byli spolu s ním během amerického útoku zabiti. Nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí, který měl ke generálovi blízko, pronesl nad rakvemi modlitby a propukl v pláč. Teheránské ulice zaplnily davy truchlících, podle íránské policie byly na místě miliony lidí. 

Pohřbu byl vedle Chameneího přítomen i prezident Hasan Rouhání, Solejmáního nástupce Esmáíl Káaní a další vysocí představitelé. Obřadu se účastnil i lídr palestinského islamistického hnutí Hamas Ismáíl Haníja.

Dcera zabitého velitele na smutečním obřadu uvedla, že rodiny amerických vojáků na Blízkém východě budou čekat na smrt svých dětí. Prohlásila, že Spojené státy a Izrael čeká temný den. „Šílený Trumpe, nemysli si, že po mučednické smrti mého otce vše skončilo,“ uvedla v projevu, který odvysílala televize.

Už ráno desetitisícové davy zaplnily ulice íránské metropole. Truchlící nesli plakáty se Solejmáního portrétem a rudé šíitské vlajky, které tradičně symbolizují krev někoho, kdo byl zabit neprávem a volají po odplatě.

Pohrozil i Trump

Americký prezident Donald Trump v pondělí Íránu znovu pohrozil „velkou odvetnou akcí“ v případě, že by kvůli zabití Kásima Solejmáního zaútočil na americké cíle.

Trump mluvil s novináři během zpáteční cesty z vánoční dovolené na Floridě na palubě prezidentského speciálu a v zásadě zopakoval svá předchozí prohlášení. Už v noci na neděli nejvyšší americký představitel řekl, že Spojené státy vytipovaly 52 cílů, které zasáhnou v případě íránské snahy o odvetu. Některé z nich jsou podle Trumpa velmi důležité pro Írán a tamní kulturu.

„Oni mohou zabíjet naše občany. Oni mohou mučit a mrzačit naše občany. Oni mohou používat nástražná zařízení a vyhazovat naše občany do vzduchu. A my nesmíme sáhnout na jejich kulturní památky? Takhle to nefunguje,“ řekl Trump reportérům během letu do Washingtonu.

Americký prezident také pohrozil Iráku sankcemi v případě, že nedodrží dohodu, podle níž v zemi působí přes pět tisíc amerických vojáků. Irácký parlament v neděli v souvislosti se zabitím Solejmáního schválil usnesení, v němž vyzval vládu, aby ukončila přítomnost cizích vojáků v zemi. Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí už dal najevo, že od americké strany očekává ohledně stažení vojáků spolupráci.

Evropští politici i NATO chtějí zmírnění napětí

Německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson vyzvali ve společném prohlášení ke zmírnění napjaté situace v Iráku. Spirála násilí a útoky na koaliční síly podle nich musí skončit. Zvláště Írán musí upustit od dalších násilných akcí, uvedli.

„Odsoudili jsme nejnovější útoky na koaliční jednotky a jsme hluboce znepokojeni rolí, jakou v regionu sehrál Írán,“ píše trojice politiků. Podle jejich prohlášení mají všichni aktéři jednat nanejvýš zdrženlivě a s vědomím zodpovědnosti. Po Teheránu požadují mimo jiné, aby vzal zpět všechna opatření, která jsou v rozporu s mezinárodní dohodou o jeho jaderném programu. Po Bagdádu pak chtějí, aby nadále podporoval koaliční jednotky v boji proti takzvanému Islámskému státu.

Ke zdrženlivosti vyzval i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po jednání s představiteli členských států Aliance.

Írán v neděli oznámil, že se nadále necítí být vázán jadernou dohodou z roku 2015 a bude neomezeně pokračovat ve svém jaderném programu a obohacování uranu. Mezinárodní agentura pro atomovou energii MAAE v pondělí potvrdila, že Írán od jaderné dohody odstupuje, byť s možností návratu. Prezident Trump vzkázal, že Írán nikdy nebude mít jadernou zbraň.