Umělá inteligence už nebude jen virtuální záležitostí, přiblížíme ji všem, slibuje Havlíček

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) chce vytvářet takové technologie, ve kterých bude hrát Česko „nejen evropský, ale světový prim“. ČR bude usilovat také o to, aby získala prestižní status jednoho ze čtyř excelentních center umělé inteligence v Evropě. Rozhodnout by se o tom mělo podle Havlíčka v prvním čtvrtletí příštího roku.

„Dnes je významný den pro umělou inteligenci. Mnoho měsíců se o ní intenzivně diskutuje. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo vlastní strategii, čímž jsme se zařadili mezi nejpokročilejší země v EU. Dnes se ale scházíme proto, že chceme zkonkretizovat tyto naše ambice a chceme vyhlásit národní téma pro oblast umělé inteligence,“ uvedl Havlíček na tiskové konferenci.

Dodal, že v praxi půjde o to, aby umělá inteligence přestala být jen virtuální záležitostí a co nejvíce se přiblížila občanům, firmám i organizacím. „Chceme, aby si každý uvědomil, že může být součástí umělé inteligence, protože během jedné generace by přibližně polovička pracovního trhu měla být pokrytá právě nástroji umělé inteligence,“ vysvětlil ministr.

Havlíček také podepsal memorandum o spolupráci v umělé inteligenci mezi státem, akademickou sférou a průmyslem. Podpis připojili generální ředitelka Svazu průmyslu a obchodu ČR Dagmar Kuchtová, rektor Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava Václav Snášel, rektor Českého vysokého učení technického Vojtěch Petráček a rovněž proděkan Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Ladislav Skrbek.

„Bez tohoto se nedá hnout dál, protože Česko v této oblasti sehrává velmi výraznou roli ve světě. Chceme jasně všem deklarovat, že táhneme za jeden provaz, že vědecká pracoviště spolupracují, že jsme se shodli na národním tématu, které budeme dále rozvíjet na úrovni vědecké a výzkumné, stejně tak, že oblast budeme prezentovat na evropské úrovni a že umělou inteligenci budeme transferovat do průmyslu a do podnikatelské sféry,“ dodal Havlíček.

Rektor Českého vysokého učení technického v Praze Vojtěch Petráček pak připomněl, že je potřeba uvažovat i o etických rizicích a problémech, které v této souvislosti může umělá inteligence přinést. „Aby se z dobrého sluhy nestala zlým pánem,“ uvedl.

ČVUT teď podle něho začíná připravovat projekt, ve kterém usiluje o bezpečnost a zlepšení života lidí s celoevropským dosahem. „Není to záležitost jen jedné univerzity, která je těžištěm spolu s dalšími významnými pracovišti výzkumu a vzdělávání v oblasti umělé inteligence, ale snažíme se vybudovat síť, která bude napříč Evropou spojovat excelentní pracoviště schopná rozvoje vzdělávání a aplikace umělé inteligence. V této věci jsme zvolili několik oblastí, do kterých se bude aktivita soustředit,“ přibližuje záměry rektor.

Brífink: Umělá inteligence jako národní téma ČR (zdroj: ČT24)

V praxi půjde například o to, aby špičková česká vědecká pracoviště vytvářela technologie, jež budou pomáhat lékařům při čtení rentgenových snímků, rozdávání léků v nemocnicích nebo navrhování správné léčby i prevence. Ve školství by se pak podle Havlíčka díky umělé inteligenci měla odbourávat administrativa – nebudou například papírové třídnice a omluvenky nebo se automaticky budou opravovat písemné práce.

„Počítač sám vyplní daňové přiznání, umělá inteligence pohlídá lhůty pro povinné odvody. A nepochybně to bude klíčový nástroj při službách v nákupech, například se vytvoří algoritmy a technologie, aby si systém zapamatoval, co spotřebitel kupuje. Bude to klíčové i v dopravě, v horizontu deseti patnácti let nás čeká autonomní řízení vozidel…,“ konkretizoval dále Havlíček.

K favoritům pro vznik Evropského centra excelence pro umělou inteligenci, o jehož status se bude nyní Česko ucházet, patří i Německo, Francie a jedna ze skandinávských zemí, pravděpodobně Finsko. Při finálním výběru čtyř zemí se bude podle Havlíčka například sledovat i to, jak umělou inteligenci podporuje stát. „Tím, že to deklarujeme jako vládní prioritu, se dostáváme na vrchol v Evropě,“ uvedl.

Centrum by podle něj mělo začít fungovat už příští rok, v plném režimu pak napřesrok. Nepůjde přitom o novou budovu nebo centrálu, ale o sestavu kompetentních výzkumných a průmyslových center. Podle Havlíčka jde o jeden z největších evropských projektů v oblasti vědy a výzkumu, který se v EU chystá. 

V současné době pracuje MPO na dokumentaci, kterou do Bruselu pošle do konce listopadu. Vláda už začala podle Havlíčka jednat i se zástupci Evropské komise. „Čekáme na sestavu EK a hlavně komisařů a všech jejich týmů, které v tom budou mít zásadní vliv,“ dodal ministr.

Havlíček zdůraznil, že jde o náročný projekt, v němž figurují nejen přední česká výzkumná pracoviště včetně průmyslových organizací, ale i dalších 29 akademických institucí z celého světa, s nimiž se podařilo navázat spolupráci.

Příští týden zahájí Havlíčkův tým „roadshow“ po Evropě. Chce Česko představit jako lídra v umělé inteligenci a bezpečnosti. Havlíček chce téma také „polidštit“, komunikuje se prý příliš složitě. „Lidé si ani neuvědomují, že to je spojeno s běžným životem,“ uvedl.