Ve čtvrtek končí platnost dálničních známek pro rok 2018

Ve čtvrtek končí platnost loňských dálničních známek. Od pátku už bude jízda po zpoplatněných úsecích možná jen s těmi pro rok 2019. Jejich cena se nemění: 1500 korun za roční kupon, 440 za měsíční a 310 za desetidenní. Dálniční kupony je možné zakoupit ve všech pobočkách České pošty, na čerpacích stanicích nebo v blízkosti hranic. Jsou určené pro auta do 3,5 tuny, ta těžší podléhají elektronickému mýtu.

Ceny dálničních známek se nezměnily už od roku 2012. Ty letošní mají inovovaný design a jsou opatřeny řadou ochranných prvků proti padělání, uvedl Státní fond dopravní infrastruktury. Dodal, že lidé by se měli vyhýbat nákupům mimo oficiální prodejní místa a za jinou cenu, než je oficiálně uváděna.

Distribuci kuponů zajišťuje společnost dodavatelů, kterou tvoří Autoklub Bohemia Assistance, Česká pošta a MTX. Prodejní místa jsou označena speciální nálepkou a zároveň jsou vybavena ceníkem a tříjazyčným informačním letákem. Jsou to především čerpací stanice, směnárny na hraničních přechodech, pošty, provozovny smluvních partnerů České pošty či cestovní kanceláře. Ke koupi lze využít i internetový prodej.

Česká pošta na svých stránkách také uvádí, v jakých případech je možné vyměnit kupony či jak postupovat, pokud je kupon vadný.

Jak a kam nalepit

Dálniční známka musí být vylepena vždy na vnitřní straně čelního okna v rohu spolujezdce tak, aby nijak neomezovala řidiče ve výhledu z vozidla a zároveň byla dobře viditelná. Je dobré také včas odstranit již neplatnou známku, za její ponechání na skle totiž hrozí pokuta až 1000 korun.

Na oba díly dálniční známky je nutné vypsat registrační značku vozidla. Druhý díl známky je nutné uschovat pro případ policejní kontroly. Bez správného vyplnění registrační značky je známka neplatná. Číslo na obou dílech nesmí být napsáno obyčejnou tužkou anebo takovým typem barvy, kterou je možné smazat, vygumovat apod. Předepsáno je přímo propisovací pero, dodává stránka Dalnicniznamka.info.

Za padělanou známku hrozí pokuta

Fond upozornil, že i letos budou policisté a celníci ověřovat pravost vylepených kuponů na vozidlech a jejich kontrolních ústřižků.

„Pokud motorista vylepí na vozidle padělaný kupon, dopouští se přestupku a vystavuje se riziku uložení pokuty za užívání zpoplatněných pozemních komunikací bez řádně uhrazeného časového poplatku ve výši až pět tisíc v blokovém řízení, nebo až sto tisíc korun ve správním řízení. Zároveň se vystavuje riziku možného trestního stíhání za spolupodílnictví na šíření padělaných kuponů,“ připomíná se ve zprávě fondu.

Ten na svém webu uvádí zpoplatněné dálniční úseky i případy, kdy platí osvobození od platby.