Heren a kasin v Česku ubývá. Situace se ale liší město od města

Heren a kasin ubývá (zdroj: ČT24)

Heren a kasin v celém Česku ubývá. Nejhorší situace byla začátkem roku 2012, tehdy fungovalo téměř 75 tisíc herních automatů a přes sedm a půl tisíce provozoven. Od té doby počet automatů radikálně klesl – jen za poslední rok ubylo téměř 1800 provozoven a 13 tisíc automatů. Obce po vykázání hazardu mluví o mírně nižší kriminalitě za cenu nižších příjmů do rozpočtů. A podle ministerstva financí budou čísla dále klesat.

Celkem je teď v Česku na 43 tisíc herních automatů a zhruba 2 200 registrovaných heren a kasin. Situace se liší město od města. Například z Kroměříže hazard vymizel úplně. Třiceti tisícové město jakékoliv takové hraní vykázalo už před třemi lety a jeho dřívější přítomnost připomíná už jen občasný nápis na fasádách domů.

O prolomení tohoto zákazu se ale občas někdo pokusí; naposledy to zkusila jedna z firem letos v březnu, zastupitelé ale byli kategoricky proti, a to navzdory tomu, že Kroměříž tak ročně přijde asi o deset miliónů korun.

„Myslím, že to bude nadále klesat, i když s tím klesnou i příjmy obcí. Ale my jsme s tím počítali,“ odhaduje další vývoj ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).

Vývoj počtu provozoven a automatů
Zdroj: MF ČR

Hazard je tabu i v Krnově a podle městské policie to má kromě poklesu závislostí ještě další pozitivní dopad – nižší kriminalitu.

Ne všude ale platí pro hazard stopka. Třeba v Bruntále se nové herny a kasina ještě otevírají. Například kousek od pěší zóny vítá návštěvníky jedna nová herna teprve necelý měsíc. I kvůli hazardu tady tak přibývá závislých lidí. Zdejší poradna tady funguje třetím rokem a nejohroženější jsou podle metodika prevence Stanislava Tomana z bruntálské Poradny pro závislosti lidé ze sociálně slabších vrstev.

Kolik získávají rozpočty států a obcí z daně z hazardních her?
Zdroj: MF ČR

V Kralupech nad Vltavou ve středních Čechách v centru zase sice žádné herny nemají, poblíž je jen jedno kasino, ale jinak jsou podle mluvčího Kralup nad Vltavou Aleše Levého spíše na periferii. Platí ale i to, že ti, kteří chodí do heren, odsud jezdí za svou hráčskou vášní často do Prahy. 

Hráči v Česku prohráli loni v hazardních hrách celkem 39,8 miliardy korun. To je o půl miliardy víc než v roce 2016. Roste zejména podíl hraní na internetu – od loňska v Česku platný nový zákon o hazardních hrách totiž umožnil vstup zahraničních provozovatelů na český trh i provozování her na internetu. Stanovil ale také pravidla pro povolování a dozor, pro přestávky v hraní, maximální sázky i výhry a omezil také reklamu. 

Vydáno pod