Maláčová chce zvednout životní a existenční minimum. Růst může přijít poprvé po sedmi letech

Události ČT: Ministerstvo práce navrhne pro příští rok zvýšení životního a existenčního minima (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhne pro příští rok zvýšení životního a existenčního minima, řekla České televizi ministryně Jana Maláčová (ČSSD). První uvedené minimum chce zvýšit o 390 korun, druhé pak o 250 korun.

V současnosti činí životní minimum 3410 korun a existenční minimum dosahuje 2200 korun. Naposledy je stát zvyšoval v lednu 2012. Pokud by Maláčová s návrhem uspěla, od příštího roku by životní minimum mohlo být 3800 korun a existenční potom 2450 korun.

Od obou stanovených částek se odvíjejí sociální dávky, například dávky pomoci v hmotné nouzi, ale i přídavky na děti nebo příspěvky na bydlení.

Dávky v hmotné nouzi
Zdroj: ČT24

Na odpor ale ministerstvo práce narazí ve vládní koalici. Hnutí ANO totiž se zvýšením nesouhlasí. „Nepotřebujeme tyto dávky zvyšovat. Nemáme zájem v době, kdy máme nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, dále nezaměstnanost podporovat,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Maláčová ale míní, že dvě třetiny příjemců těchto dávek jsou lidé, kteří opravdu pracovat nemohou. „Jsou to senioři, zdravotně postižení, matky samoživitelky a podobně. Takže si myslím, že by si to navýšení velmi zasloužili,“ přiblížila. Kabinet bude o návrhu rozhodovat na podzim. Navrhovaný růst obou minim by podle odhadů ministerstva práce přišel státní rozpočet na téměř půl miliardy ročně.

Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením ČSSD se s hnutím ANO také neshodne v otázce růstu minimální mzdy. Maláčová předložila návrh, který by příští rok navýšil minimální mzdy o 1500 korun na 13 700 korun.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se ale mělo nanejvýš přidávat o tisíc korun. S tím by se spokojila i Asociace samostatných odborů, avšak Českomoravská konfederace odborových svazů požaduje stejný růst jako ministerstvo práce.