Dukovany získaly na poslední chvíli povolení, všechny čtyři bloky tak mohou štěpit jádro dál

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) vydal povolení k dalšímu provozu bloků tři a čtyři Jaderné elektrárny Dukovany, u nichž nynější desetileté licence skončí s letošním rokem.

Firma ČEZ tak může další léta provozovat všechny čtyři dukovanské bloky, protože na první dva už povolení dostala. Vydaná byla na dobu neurčitou. Aktuálně vydaná rozhodnutí úřad zveřejní, až nabudou právní moci.

Společnost ČEZ už rozhodnutí dostala do své datové schránky. „Získání povolení neznamená, že máme hotovo a usneme na vavřínech. Čeká nás plnění řady podmínek i periodických kontrol zařízení,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek. 

  • Mezi podmínkami, jež Státní úřad pro jadernou bezpečnost  stanovil provozovateli Dukovan, jsou podle firmy ČEZ administrativní i technická opatření. 
  • K nim patří například aktualizace výpočtů a analýz seismických rizik a revize plánu kontrol zařízení.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Dukovanský blok číslo jedna byl uveden do provozu v roce 1985 a poslední čtvrtý blok Dukovan v roce 1987.

Ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský na listopadovém semináři ve Valči řekl, že jeho cílem je zajistit u dukovanských bloků provoz minimálně na dalších 20 let.

U prvního bloku Dukovan má ČEZ nové povolení k provozu od loňského března a pro druhý blok této elektrárny ho získal letos v červnu. Také u nich původní licence končily s kalendářním rokem. Firma ČEZ ale v obou případech požádala státní úřad o prodloužení původního povolení o několik měsíců kvůli zpoždění způsobeném nutností opakovaně zkontrolovat svary. Kontroly svarů si vynutilo to, že v dokumentaci byly nalezeny jejich nekvalitní rentgenové snímky. Kontroly byly dokončeny letos.

Energetická společnost ČEZ zvýšila za tři čtvrtletí letošního roku meziročně čistý zisk o 13 procent na 16,6 miliardy korun. Za samotné třetí čtvrtletí byl ČEZ ve ztrátě 66 milionů korun, zatímco loni za stejné období vykázal čistý zisk 0,9 miliardy. Čísla byla pod odhady analytiků.

„Výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí zaostaly za očekáváními, a to zejména na úrovni provozní i čisté ziskovosti. Na úrovni (provozního zisku) EBITDA se negativně podepsaly nižší realizační ceny a vyšší náklady na emisní povolenky,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Za devět měsíců analytici očekávali čistý zisk až 17,8 miliardy korun.

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš řekl, že třetí čtvrtletí je tradičně, co se týče výsledků, nejslabším z celého roku. Připomněl, že ČEZ potvrdil odhad celoročního zisku, očištěného o mimořádné vlivy, na 19 miliardách korun. Příští rok bude podle něj z hlediska hospodářských výsledků pro firmu ještě náročnější. „Od roku 2019 dál už budou čísla zase vyšší a vyšší,“ uvedl.