Veterináři šetří zásilku vaječných výrobků. Mohly by obsahovat jedovatý insekticid

Čeští veterináři dostali z Německa varování, že do Česka dorazilo několik tun vaječných výrobků kontaminovaných jedovatým insekticidem fipronil. ČTK to sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Jméno firmy, která zásilku dostala, neuvedl. Dosud se v tuzemsku výskyt insekticidu nepotvrdil na rozdíl od jiných evropských států. Podle eurokomisařa pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenise Andriukaitise přes nízké riziko pro lidské zdraví má kriminální kauza výrazný dopad na důvěru spotřebitelů.

„Státní veterinární správa aktuálně šetří informaci o příchodu několika šarží fipronilem kontaminovaných vaječných výrobků v celkovém množství několika tun určených pro zpracování do cukrářských a pekařských výrobků,“ řekl ČTK Majer. Podrobnosti nesdělil, veterináři nyní šetří, kde zásilky jsou, kolik zboží již bylo zpracováno a případně prodáno.

Vejce kontaminovaná insekticidem fipronil byla podle agentury DPA odhalena ve čtyřech desítkách zemí. Skandál podle eurokomisaře pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenise Andriukaitise zasáhl zatím 26 členských zemí EU. Z evropských supermarketů již byly staženy miliony těchto vajec. Regulační úřady některých zemí však vyjádřily obavu, že mnoho kontaminovaných vajec se dostalo do potravinového řetězce, především prostřednictvím sušenek, koláčů a salátů. 

V České republice se sice kontaminovaná vejce neobjevila, společnost Mondelez však v pondělí oznámila, že stáhla šest šarží svých Zlatých žloutkových věnečků z českého a slovenského trhu, protože by v nich mohl fipronil být. Na výsledky testů se čeká.

Eurokomisař: Je třeba zlepšit vzájemnou komunikaci

Andriukaitis prohlásil, že kauza má výrazný dopad na důvěru spotřebitelů. Proto je podle něj nejprve třeba rychle získat přesnou celkovou představu o tom, co se vlastně stalo, a pak o věci jasně informovat evropské občany. „A za třetí je třeba najít a hnát k odpovědnosti ty, kdo se podobných nelegálních aktivit dopouštějí,“ zdůraznil eurokomisař na tiskové konferenci po neformální schůzce ministrů zemědělství v estonském Tallinnu.

Dopad nelegálního používání tohoto produktu má celoevropský rozměr.
Vytenis Andriukaitis
eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin

Skandál vypukl v srpnu, kdy se na trhu v zemích jako je Belgie, Nizozemsko a Německo objevily miliony vajec obsahujících jedovatý insekticid fipronil. Policie v Belgii a Nizozemsku provedla v souvislosti s hledáním viníků v minulých týdnech několik razií, v Nizozemsku byli zadrženi dva firemní manažeři, kteří zřejmě použili insekticid v drůbežárnách. Úřady těchto zemí se vzájemně obviňovaly, že dopustily, aby se jedovatá látka dostala bez kontroly do potravin.

Německý ministr zemědělství Christian Schmidt v souvislosti s kauzou kritizoval podle něj špatnou výměnu informací v příslušných evropských systémech. „Čekal bych, že evropský systém rychlého varování dostojí svému jménu,“ poznamenal. Eurokomisař Andriukaitis jeho kritiku odmítl s tím, že unijní systémy fungovaly dobře, zlepšit je prý třeba hlavně vzájemnou komunikaci mezi nimi.

Na konci září se kvůli případu v Bruselu sejde speciálně svolaná ministerská schůzka. „Budeme probírat, jak posílit způsoby, kterými Evropská unie řeší otázky související s bezpečností potravin a s podvody v této oblasti,“ dodal komisař.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Vydáno pod