Spolupráce mezi sociálním a zdravotním systémem nefunguje. Trpí tím senioři

Zhruba 6 miliard korun chybí podle poslední analýzy ministerstva práce a sociálních věcí na zdravotní výkony v sociálních službách. Za dlouholeté problémy může především neprovázanost obou systémů. Pojišťovny tak například seniorům v domovech hradí jen část zdravotnických služeb. Dotčené resorty nyní dokončují návrh, který má financování zpřehlednit.

Díky dlouhodobé péči fyzioterapeutů dokáže Jiří Seyček udělat alespoň pár kroků. Trápí ho Parkinsonova choroba, artróza, a k tomu navíc velmi špatně vidí. „Mám zdvojený obraz a nevím, která je pravá fyzická osoba a která je přelud,“ popisuje svou potíž.

I přes špatný zrak si pan Seyček zachovává svou největší vášeň – psaní. Už tři roky žije v pražském domově pro zrakově postižené Palata. „Kulturní život je tu bohatý. Palata jednak pořádá výlety a každý den je tady ještě možnost si povídat se sousedy,“ pochvaluje si.

Spolubydlících má v domově sto třicet. Jejich průměrný věk je 84 let. Aby se udrželi v dobré kondici, musí hlavně cvičit paměť. K samostatnosti pomáhá klientům i řada dalších detailů. „Na společných chodbách máme prvky prostorové orientace,“ říká ředitel domova Jiří Procházka.

Důvěrné informace se nesmí předávat

Zdravotnická péče, včetně elektroléčby, je dostupná přímo v domově. Pojišťovny ale hradí jen část nákladů. Příčinou je nefunkční spolupráce sociálního a zdravotního systému. Sociální pracovníci vedou na svých počítačích svou vlastní agendu a zdravotníci mají dokumentaci také zvlášť, vysvětlil Procházka.

Dvojí administrativa navíc znamená, že si zdravotníci a sociální pracovníci nesmí předávat důvěrné informace o klientech. „To vytváří velké problémy v týmové spolupráci, která je nezbytná pro poskytování komplexní pobytové služby,“ kritizuje Procházka.

Události: Dvojí sociální a zdravotní administrativa (zdroj: ČT24)

Návrh bude do konce prázdnin

Budovy ministerstev zdravotnictví a práce a sociálních věcí spolu sousedí. Společnou řeč přesto hledaly několik let. Teď slibují, že do konce prázdnin předloží návrh prvních změn.

„Navýší se finanční prostředky a udělá se nový způsob úhrady. Za jeden měsíc vám bude chodit platba z veřejného zdravotního pojištění na konkrétního člověka,“ říká ředitel Odboru sociálních služeb ministerstva práce a sociálních věcí David Pospíšil.

Vzniknout mají i nové zdravotně-sociální služby. V praxi by to mělo přinést nejen úspory, ale také větší pohodlí klientů. Třeba ti z Palaty by v případě nemoci mnohdy nemuseli přejíždět do nemocnice.