Český průmysl v únoru příjemně překvapil. Analytici jsou však pesimističtí

Český průmysl v únoru příjemně překvapil (zdroj: ČT24)

Průmyslová výroba v České republice v únoru zrychlila meziroční růst na 5,6 procenta z lednového revidovaného růstu 1,3 procenta. Proti lednu ale očištěná průmyslová produkce klesla a nových zakázek meziročně přibylo jen o půl procenta, uvedl Český statistický úřad.

Ve srovnání s lednovou hodnotou ve výši 1,3 procenta jde o výrazné zrychlení, nicméně roli zde mají různé počty pracovních dní. „Po očištění od sezonních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla průmyslová produkce meziměsíčně nižší o 0,9 procenta,“ uvedli statistici. Meziroční růst průmyslu se tak vrátil k úrovni z loňského listopadu.

Nejvíce k němu přispěla výroba vozidel, která se zvýšila téměř o pětinu. O desetinu vzrostla kovodělná výroba, o 6,4 procenta produkce elektrických zařízení. Pokles statistici zaznamenali v energetice a chemickém průmyslu.

„Čekali jsme trochu vyšší růst. Ovšem je to plus mínus podobné tomu, co vidíme v ostatních regionech, třeba v Maďarsku,“ říká hlavní ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Z pohledu nových zakázek však situace v průmyslu vypadá již méně příznivě. Dynamika nových zakázek totiž dále klesá. V únoru o půl procenta oproti šesti procentům v roce 2015.

„Nové zakázky ze zahraničí v únoru meziročně vzrostly pouze o 1,1 procenta, přitom o rok dříve to bylo v průměru o osm procent, což je nejslabší hodnota od srpna 2014. Výsledek byl však negativně ovlivněn celozávodními dovolenými v Česku i Německu,“ konstatuje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Stejně tak nové domácí zakázky byly v únoru z meziročního srovnání nižší, klesly o 0,9 procenta. Méně příznivé také je, že nové zakázky zpomalují i u segmentu výroby motorových vozidel, kde doposud rostly dvoucifernými tempy. I tak však auta spolu s kovodělným průmyslem a produkcí elektrických zařízení k růstu objednávek nejvíce přispěla. Naopak klesly zakázky v hutním a chemickém průmyslu.

„Předpokládáme tak, že tuzemský průmysl v letošním roce mírně zvolní a jeho dynamika bude ve srovnání s 4,5procentním růstem v roce 2015 slabší, a to kolem 3,5 procenta. V kontextu zahraničního vývoje by to byl však nadále příznivý výsledek,“ dodává Seidler.

obrázek
Zdroj: ČT24

Maloobchodní tržby v únoru zrychlily

Také maloobchodní tržby vykázaly velmi silný výsledek, když jejich prodeje očištěné o automobily vzrostly meziročně o výrazných 8,5 procenta, v lednu se tržby zvýšily o 4,8 procenta. Více než před rokem lidé utratili hlavně v internetových a zásilkových obchodech, rostly také tržby za nepotravinářské zboží, pohonné hmoty a potraviny.

Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly proti loňskému únoru o 9,6 procenta, za pohonné hmoty o osm procent a za potraviny o 7,3 procenta. Ve srovnání s lednem tržby bez aut očištěné o sezonní vlivy klesly o půl procenta.

Prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby se meziročně zvýšil o 19,7 procenta. Za oděvy a obuv lidé utratili o 12,7 procenta více než před rokem. Tržby za výrobky pro domácnost rostly o 12 procent, za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží o sedm procent a za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 5,6 procenta. Pokračoval také růst prodeje ve specializovaných i nespecializovaných prodejnách.

Menší zájem naopak zaznamenaly prodejny počítačového a komunikačního zařízení, v nichž tržby klesly o 0,8 procenta. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se v únoru zvýšily meziročně o 14,6 procenta. Za prodej aut včetně náhradních dílů lidé utratili o 15,3 procenta víc, za opravy tržby stouply o 11,5 procenta. 

Stavebnictví nezažívá své nejlepší období

V lednu se stavební produkce meziročně propadla o drtivých deset procent, v únoru na to navázala dalším poklesem o 2,3procenta.

„Hlavním důvodem tak slabých čísel je, že inženýrské stavitelství už nedokáže vykompenzovat propad stavitelství pozemního. Produkce inženýrského stavitelství se zvýšila jen o tři procenta, zatímco produkce v pozemním klesla o 3,8 procenta,“ konstatuje ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zároveň meziročně ubylo i zahájených a dokončených bytů. Počet bytů, které se v únoru začaly stavět, meziročně klesl o 3,4 procenta. Stavebníci současně dokončili o 8,6 procenta méně bytů. Úřady však vydal v meziročním srovnání o 1,8 procenta více stavebních povolení. Orientační hodnota těchto staveb stoupla o 16,2 procenta na 19,5 miliardy korun. 

Vydáno pod