Amazon očekává v Česku další růst, bude přijímat nové pracovníky

Amazon bude dál nabírat (zdroj: ČT24)

Několik tisíc pracovních míst plánuje letos vytvořit v Evropě největší světový internetový obchod Amazon. Má zájem o vědce zabývající se řečí a lingvisty, přes experty na digitální média až po zaměstnance distribučních a zákaznických center. Firma hodlá nabírat další pracovníky i v České republice.

Za loňský rok firma v Evropě vytvořila 10 tisíc nových míst, což je pro ni dosavadní rekord v tomto regionu. V současnosti zde má zhruba 40 tisíc zaměstnanců.

V České republice v letošním roce Amazon plánuje vytvořit několik set nových stálých pracovních míst, a to v dobrovízském distribučním centru a pražské korporátní kanceláři. 

Nejnižší pozice se obsazují nejlépe

Mluvčí české pobočky Amazonu Karel Taschner uvedl, že v Dobrovízi se počítá s tříletým náběhem na plný výkon. To znamená vytváření dalších pozic. Firma podle něho nemá problémy s obsazováním míst bez nároku na kvalifikaci. U vyšších pozic, které vyžadují znalost nejen angličtiny, ale i dalšího jazyka, se to daří hůře. Podniku však v souboji s konkurencí podle Taschnera nahrává to, že nabízí možnost rychlého kariérního růstu i v zahraničí. 

Celkem loni Amazon vytvořil v Česku přes 1800 stálých míst. V roce 2013 firma otevřela centrum vráceného zboží v Dobrovízi u Prahy a loni v září tam spustila provoz svého prvního distribučního centra v České republice. Centrum pro vrácené zboží naopak plánuje přesunout z Dobrovíze do pražských Horních Počernic.

Světová špička i sporné daně

 Amazon zahájil činnost na internetu v červenci 1995. Nyní je největším internetovým obchodem na světě a na špici amerických prodejců vystřídal firmu Walmart.

Amazon v Evropě čelil v minulosti několika problémům. Předloni v říjnu Evropská komise zahájila hloubkové šetření mimo jiné internetového obchodu kvůli jeho sporné daňové dohodě s Lucemburskem, které je považováno za daňový ráj. V Německu zase odborový svaz Ver.di žádá zvýšení platů pro zaměstnance logistických center, k nátlaku využívá i stávky.