Spojené státy ruší zákaz vývozu ropy. Trval 40 let

Spojené státy budou moci po 40 letech opět vyvážet ropu. Kongres zrušil zákaz přijatý v 70. letech minulého století, který tehdy reagoval na arabské ropné embargo a následný prudký růst cen benzinu na americkém trhu. Nyní zákon čeká na podpis prezidenta Baracka Obamy.

Zrušení zákazu prosadili jako svou prioritu američtí republikáni výměnou za ústupky demokratům v daňové podpoře větrné a solární energie. Změny jsou součástí rozsáhlého balíku daňových a výdajových změn v rozpočtovém zákoně, který má umožnit i financování provozu vládních úřadů do září 2016.

Návrh obsahuje rovněž pojistku pro případ, že export zvýší domácí ceny pohonných hmot, jak se obávali někteří zákonodárci. Prezident bude moci ve vymezených případech ropný export omezit až na jeden rok, uvedl list Wall Street Journal. Například při nedostatku dodávek v USA či pokud by domácí ceny výrazně převýšily světovou cenovou úroveň.

Americká ropná lobby je spokojena

Zrušení zákazu exportu ropy podporovala americká ropná lobby. Podle serveru CNBC lze bezprostředně očekávat pouze malý dopad na americký ropný průmysl. V dlouhodobějším horizontu by však mělo pomoci tamním těžařům ropy z břidlicových ložisek a zajistit Spojeným státům větší vliv na světovém energetickém trhu.

USA nyní těží zhruba 9,2 milionu barelů ropy denně, z toho asi polovina pochází z břidlicových ložisek. Dalších zhruba sedm milionů barelů denně navíc dovážejí. „Spojené státy mají konečně možnost pustit se do konkurenčního boje a plně využít potenciálu naší země jako světové energetické velmoci,“ uvedl šéf skupiny Producers for American Crude Oil Exports George Baker. Skupina vznikla v loňském roce s cílem přimět americké zákonodárce ke zrušení zákazu exportu.