Stát by měl dávat na pojištěnce o tisícovku víc, říkají lékaři

Praha – Dnes platí stát na děti, důchodce nebo nezaměstnané 845 korun měsíčně. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce platbu na příští rok zvýšit na 904 korun a v následujících letech ji pravidelně valorizovat. Podle České lékařské komory (ČLK) je ale i tato částka příliš nízká a nabízí proto nový způsob výpočtu, v jehož důsledku by platba poskočila až na 1808 korun. Státních pojištěnců je v současnosti na šest milionů.

Během posledních dvou a půl roku se vlády rozhodly zvýšit měsíční platby za státní pojištěnce o víc než sedmnáct procent. A v tomto navyšování by měl stát podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) pokračovat. „Pokud by se nezvyšovala platba za státní pojištěnce, tak by se náklady začaly přenášet dříve nebo později na občany – lidé by platili více za léky a ještě více lékařů by odcházelo do zahraničí,“ prohlásil na konci března premiér.

Možné navyšování odvodů ale zřejmě narazí na odpor ministra financí Andreje Babiše (ANO). A to přesto, že se k němu vládní strany zavázaly v koaliční smlouvě. Je známý Babišův názor, že peněz je ve zdravotnictví dostatek, pouze se s nimi plýtvá. „Nemůžeme znovu navyšovat platby. Pokud by někdo už konečně začal řídit nemocnice a bylo by to transparentnější, tak je tam velký potenciál úspor,“ řekl před časem ministr financí, se kterým souhlasí i třetí koaliční strana – lidovci. „Chceme, aby ministerstvo zdravotnictví daleko více a efektivněji hledalo úspory,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka. Zvyšováním odvodů státu by se už zítra měla zabývat koaliční rada.

K závazku koalice ke zvyšování plateb na státní pojištěnce se odvolává také prezident ČLK Milan Kubek. „ČLK vyzývá vládu, aby svůj slib a závazek splnila, a tak zabránila poklesu dostupnosti, kvality a bezpečnosti zdravotní péče pro občany ČR,“ uvedl. Navýšení, které má v plánu ministr Němeček, by mělo přijít státní kasu na 4,3 miliardy korun s tím, že by peníze navíc měly směřovat zejména na platy lékařů a sester. „Jestli si chceme personál udržet a zachovat kvalitu zdravotnictví, tak lidi prostě musíme zaplatit,“ dodal ministr. Zdravotní pojišťovny budou letos hospodařit s 250 miliardami korun.

Ministr Němeček věří, že koaliční partnery o nutnosti zvýšení plateb přesvědčí, návrh ČLK nicméně považuje za nereálný. Stejně jako požadavek odborů na částku ve výši 1242 korun. „Samozřejmě z hlediska zdravotníků by to byla velmi dobrá zpráva, nicméně si myslím, že toto už je skutečně mimo možnosti českého státního rozpočtu. Věřím, že náš návrh, který teď pošleme do vnějšího připomínkového řízení, podporu v koalici i ve vládě najde,“ uvedl.

ČLK přichází s novým výpočtem

„Ministerstvem navrhované zvýšení vyměřovacího základu z 6259 na 6695 korun, a tomu odpovídající zvýšení měsíční platby pojistného z 845 na 904 korun, považuje komora za zcela nedostatečné,“ uvedl Kubek, podle něhož přišel resort o miliardy korun kvůli několikaleté stagnaci platby státu, růstu DPH a devalvaci koruny. Ohrožena je podle Kubka dokonce i kvalita a dostupnost péče.

Lékařská komora navrhuje, aby se povinnost státu odvádět pojistné na státní pojištěnce zvýšila na 13,5 procenta z poloviny všeobecného vyměřovacího základu, který je letos 25 903 korun. Pro rok 2016 při predikci nárůstu všeobecného vyměřovacího základu o 2,16 procenta by šlo o polovinu z částky 26 781 korun a pojistné by činilo 1808 Kč, upřesnil výpočet Kubek.

ČLK ale nechce podle svého šéfa způsobit skokovým nárůstem zásadní zátěž pro státní rozpočet, proto navrhuje zákonem stanovit účinnost změny až k 1. lednu 2018. V přechodném období let 2016 a 2017 by pak výši platby nadále stanovila vláda svým nařízením. Pro rok 2016 tak navrhuje ČLK, aby vyměřovací základ odpovídal minimální mzdě, tedy částce 9200 korun, a platba za státní pojištěnce by činila 1242 měsíčně.