Rusko omezilo přívod ropy do Česka

Praha - Rusko bez udání důvodů prudce omezilo dodávky ropy do Česka. Podle dostupných informací klesaly dodávky ropy ropovodem Družba celý uplynulý týden a ve čtvrtek ruská strana oznámila, že snížení dodávek pro měsíc červenec bude ve větším rozsahu. Ze smluvně dohodnutých 500 tisíc tun ropy zřejmě dojde méně než 300 tisíc tun.

„Snížení jsou běžná, zjišťujeme přes naši ambasádu v Moskvě v čem je příčina. Situace za posledních 15 let tu byla několikrát, vcelku nic se neděje,“ uklidňoval ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Za červen chybí 60 tisíc tun ropy v tomto měsíci budou dodávky nižší až o 200 tisíc tun. české firmy ale čerpají i z jiných než ruských zdrojů.

„Komplikace to je, ale je řešitelná, spolupracujeme se státními hmotnými rezervami i se správci ropovodů v ČR, nejsme ale závislí jen na Družbě,“ uvedla ředitelka komunikace firmy Unipetrol. „Máme zprávy, že jde o technicko organizační problém,“ dodala. „Jsme schopni vydržet bez ruských dodávek přibližně měsíc, zdražování například pohonných hmot nehrozí,“ uzavřela.

„Zjišťujeme, co se děje, jsme v kontaktu s Ruskem i s Evropskou unií. Nyní nechci situaci nijak komentovat, stanovisko k tomu vydáme v pondělí,“ uvedl pro Euro online Václav Bartuška, český velvyslanec se zvláštním posláním pro energetickou bezpečnost.

„Může jít o přeskupování obchodních zájmů, ČR je se svým odběrem tak malá, že obchodníci si na nás možná něco zkoušejí,“ domnívá se Říman.

V českých politických a petrochemických kruzích od včerejšího dne panuje velká nervozita, protože nikdo neví, zda jde o ruskou reakci na podpis smlouvy o radaru, nebo zda má jen ruský provozovatel ropovodu Družba nějaké technické problémy. Pozdější vyjádření zástupců petrodovozce Unipetrolu a zdrojů z ministerstva průmyslu a obchodu potvdila, že za výpadkem jsou jen technické problémy.

„Ruská diplomacie je natolik sofistikovaná, že by určitě k tak průhlednému kroku jako omezení dodávek odvetou za radar nesáhla,“ odbyl ministr často skloňovaný argument.

Vydáno pod