Firmy s majetkem přes miliardu dolarů krachují nejvíce od roku 2003

New York - Počet firem s majetkem větším než miliarda dolarů (zhruba 15,2 miliardy Kč), které byly nucené vyhlásit bankrot, se od počátku letošního roku v USA vyšplhal na nejvyšší hodnotu za pět let. Podle údajů společnosti BankruptcyData.com požádalo od počátku letošního roku o zákonnou ochranu před věřiteli sedm firem s majetkem přes miliardu.

Největším bankrotem letošního roku byl zatím krach společnosti Fremont General Corporation. Fremont byl jedním z největších poskytovatelů rizikových hypoték v USA, v květnu však požádal o ochranu před věřiteli, když mu předtím regulační úřad nařídil zastavit poskytování půjček. Majetek firmy před návrhem vyhlášení konkurzu činil 13 miliard dolarů. Banka pak prodala své pobočky a vklady firmě CapitalSource. Druhou největší zkrachovalou firmou byl s majetkem šest miliard dolarů obchodník s energií SemGroup.

Podle analytika George Putnama k růstu počtu bankrotů přispívá vysoké zadlužení, vysoké ceny energie a surovin a zpomalení růstu americké ekonomiky. Počet bankrotů by podle něj mohl dosáhnout svého vrcholu již v polovině příštího roku.

Zkrachovalé podniky mají podle ekonoma Petra Zajíce několik společných znaků. „Jsou to firmy, které mají vyoký dluh, nemají dobré renomé, nemají vysoký rating a mají nepříliš schopný management,“ popisuje.

Toho, že by se krize promítla do Evropy, se Zajíc neobává. Americký trh je totiž založen na flexibilitě, zatímco podnikatelské prostředí v Evropě je výrazně protektivnější a více do něj pronikají politické zájmy.

Letos krachují relativně menší firmy

Za celý loňský rok vyhlásila bankrot pouze jedna „miliardová“ firma, a to společnost New Century Financial. V roce 2006 to byla firma Dana. V roce 2003 požádalo o bankrotovou ochranu 15 firem s majetkem přes miliardu. Rekord však drží krizový rok 2001, kdy bylo podle BankruptcyData.com celkem 25 bankrotů miliardových firem.

Letošní bankroty zatím nejsou tak rozsáhlé jako v době největší vlny firemních krachů. V letech 2001 a 2002 požádaly o ochranu před věřiteli firmy Enron a Conseco Incbankruptcy, každá s majetkem přes 60 miliard dolarů. Smutný rekord drží firma WorldCom z roku 2002, jejíž majetek v době vyhlášení bankrotu činil 103,9 miliardy dolarů.

Petr Zajíc se domnívá, že k dalším bankrotům v sektoru finančnictví již nedojde, jelikož bude už stabilizován. Na druhou stranu, takzvané cyklické sektory, jejichž prosperita závisí na ekonomickém cyklu, by ještě nějaké krachy letos v USA zaznamenat mohly.