Švejnar odmítl post vicepremiéra. Stane se jím Rusnok z ČSSD?

Praha - Ekonom a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Švejnar odmítl nabídku na funkci vicepremiéra pro ekonomiku, který má koordinovat vládní opatření proti ekonomické krizi. Dnes o tom informovaly deníky E15 a Lidové noviny. Premiér Mirek Topolánek nyní údajně uvažuje, že by na toto místo dosadil bývalého ministra financí z dob vlády ČSSD Jiřího Rusnoka. Současný prezident Asociace penzijních fondů Rusnok však řekl, že ještě žádnou nabídku zatím nedostal. Podle Lidových novin oznámí Topolánek personální změny ve vládě ještě před Vánocemi, mluví se o odchodu čtyř ministrů.

Jiří Rusnok, který je od roku 1998 členem ČSSD, se také již dříve vyjádřil, že je k samotnému postu vicepremiéra bez resortu skeptický. „Z podstaty toho, jak funguje česká ústřední administrativa, je skoro stoprocentně jisté, že ten člověk nemůže uspět, respektive ty úkoly jsou příliš ambiciózní,“ promluvil Rusnok v rozhovoru pro Český rozhlas.

Jmenování vicepremiéra pro ekonomiku zřejmě nebude jedinou personální změnou ve vládě, premiér údajně oznámí podrobnosti do dvou týdnů. „Musí to udělat do Vánoc. Při předsednictví unie ministry svého kabinetu vyměňovat nemůže a později už by to nemělo žádný význam,“ prohlásili pod podmínkou zachování anonymity poslanci za ODS. Podle blízkého spolupracovníka premiéra k určité personální výměně dojde, ale zatím není uzavřena dohoda s koaličními partnery.

Podle LN se Topolánek před koncem roku rozloučí s ministry zdravotnictví a dopravy Tomášem Julínkem a Alešem Řebíčkem (oba ODS) a ministryní pro lidská práva Džamilou Stehlíkovou (SZ). Podle deníku E15 premiér údajně dokonce uvažuje o zrušení jejího ministerstva.

Dlouhodobě se spekuluje o odchodu lidovecké ministryně Vlasty Parkanové, a to ze zdravotních důvodů. V čele resortu obrany by ji mohl vystřídat poslanec za ODS Jan Vidím, Parkanová by však podle E15 mohla nastoupit na místo ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Zdroj blízký špičkám ODS E15 řekl, že se uvažuje také o přesunu ministra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) do čela ministerstva kultury, kde by vystřídal svého stranického kolegu Václava Jehličku. Ministrem pro místní rozvoj by se místo něj stal současný ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Jiří Čunek a Džamila Stehlíková představují koncepci pro řešení problémů romského etnika.
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš