ČSSD vyrukovala s vlastními opatřeními na boj s krizí

Praha - Opoziční sociální demokracie, která kritizuje vládu za přílišnou nečinnost v boji s následky světové finanční krize, dnes přišla s vlastním balíkem více než padesáti opatření. Návrh, s nímž se na dnešním sjezdu seznámilo širší vedení strany, počítá s tím, že se v Česku recese projeví se zpožděním, které může kulminovat až ve druhé polovině příštího roku. Hospodářská politika by se proto měla zaměřit například na stabilizaci klíčových subjektů a na podporu poptávky.

V seznamu s 52 položkami jsou opatření týkající se podpory vývozu nebo pomoci menším firmám. Důležitým bodem je také vypracování strategie na přijetí eura či rekonstrukce státního rozpočtu na příští rok.

Větší regulace 

Tvůrcem návrhu je Jiří Havel, evropský lídr sociálních demokratů a někdejší vicepremiér pro ekonomiku. Havel označil Česko vzhledem k postoji vlády za „tradicionalisticky pravicový skanzen uprostřed Evropy“. „Je velmi důležité v okamžiku, když předpokládáme nějaké nebezpečí, mít k dispozici zbraň. Potřebujeme pravomoci regulačních autorit,“ uvedl Havel. Program proto počítá například s regulacemi ve finančním sektoru i při stanovování cen energií.

Podle Havla by ČSSD opatření prosazovala jako poslanecké návrhy, pokud by se na nich nedohodla s vládou. Havel si nemyslí, že bude třeba uplatnit všechny návrhy.

Vláda má vlastní plán 

Na dopady světové finační krize se už připravuje i vláda. Součástí jejího balíčku opatření je například podpora exportu posílením kapitálu České exportní banky a exportní pojišťovny EGAP. Podnikání by mělo podpořit zvýšení kapitálu Českomoravské záruční a rozvojové banky a posílení programů na podporu malého a středního podnikání.