Úroky v eurozóně zůstávají na dosavadním rekordu

Frankfurt/Londýn - Evropská centrální banka dnes se základní úrokovou sazbou nepohnula. Jednoprocentní úroveň, na které se úrokové sazby v eurozóně drží od května, nicméně stále představuje rekordní minimum. Zdrženlivý postoj ECB na dnešním zasedání se všeobecně očekával. Banka zároveň zveřejnila aktualizovanou prognózu letošního propadu Evropské ekonomiky, nyní v eurozóně počítá s mnohem hlubší recesí. Představila také podrobnosti svého plánu na pumpování peněz do skomírajícího hospodářství.

K dalšímu snížení sazeb nakonec bankéře ve Frankfurtu nepřiměla ani včerejší aktualizovaná čísla Eurostatu o výsledcích evropské ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí. Ta byla překvapivě ještě černější než původní odhady. HDP eurozóny meziročně propadl o 4,8 procenta a hospodářství celé sedmadvacítky ve stejném období oslabilo o 4,5 procenta.

Eurozóna má letos oslabit o víc než pět procent

Nová prognóza ECB předpokládá, že ekonomika eurozóny se v letošním roce propadne až o 5,1 procenta. V příštím roce by pak podle odhadu mohla klesnout až o procento. „Po mimořádně slabém prvním čtvrtletí se očekává, že aktivita ve zbytku tohoto roku klesne mnohem mírnějším tempem,“ uvedla
banka. 

Většina analytiků předpokládá, že ECB cyklus snižování úrokových sazeb už skončila a nyní bude hledat jiný způsob podpory ekonomiky. Pod jedno procento nechtějí se sazbami jít ani někteří činitelé ECB, nicméně prezident banky Jean-Claude Trichet nedávno řekl, že jedno procento nemusí být nutně minimum.

Dnes také Trichet představil podrobnosti plánu na nákup dluhopisů v hodnotě 60 miliard eur (1,6 bilionu korun). Nákupy se podle Tricheta budou týkat celé eurozóny a měly by být dokončeny do června příštího roku. Plán má eurozóně pomoci snížit náklady na úvěry a vymanit se z recese. „Víme, že to budou dluhopisy kryté, tzn. hypoteční zástavní listy, víme, že to budou dluhopisy s ratingem A a víme, že se to bude týkat střednědobých dluhopisů, tzn. 3-10 let splatnosti,“ dodává Vojtěch Benda, hlavní ekonom ING.

Úroky se nehnuly ani v Británii

O výši úrokových sazeb se dnes rozhodovalo také v Londýně. I britská Bank of England je nakonec ponechala beze změny na úrovni 0,5 procenta. Cena úvěrů britské centrální banky se tak nahnula už třetí měsíc v řadě. Banka zároveň zatím nedala najevo, že by měla v úmyslu úroky v blízké době měnit.

Vydáno pod