Export sóji z USA do Evropy zastaven, EU stojí na pokraji krize

Madrid/Washington - Evropa už nedováží sóju a krmiva z ní ze Spojených států. Některé dodávky totiž obsahovaly stopy geneticky modifikovaných plodin. Ty jsou přitom v Evropské unii zakázány. Dovozci se proto rozhodli, že export těchto komodit z USA zastaví. Evropské zemědělství je ovšem na dodávkách sójových krmiv z Ameriky závislé, hrozí mu tak vážná krize, ve stínu které by se ztratil i problém s prudce klesajícími cenami mléka.

„Firmy se samy rozhodly zastavit veškerý dovoz sóji z USA,“ uvedl Mattias Sundholm, mluvčí delegace Evropské komise ve Spojených státech. Veškeré dodávky byly podle něj odmítnuty na hranicích Evropské unie, a ty, které se již na trh dostaly, byly staženy a uskladněny. Sundholm však nebyl schopen upřesnit množství, kterého se to týkalo.

Evropští zemědělci jsou na dovozu sójových krmiv z USA životně závislí. Pro USA je pak EU čtvrtým největším odběratelem sójové moučky, loni na její trh Američané dodali celkem 475 900 tun. Náhradním zdrojem by mohla být sója z jihoamerických států, ale tamní úrodu nelze čekat dříve než v říjnu. Pokud se situaci nepodaří co nejdříve vyřešit jinak, hrozí EU vážný nedostatek sójového krmiva, které je i bez toho nyní již poměrně drahé.

Krize kvůli sóji hrozí i Česku

„Omezení dostupnosti sóji představuje poměrně značný problém i pro české zemědělství, zejména pro odvětví chovu prasat, kde je podíl sójového extrahovaného šrotu nejvyšší a v běžných krmných směsích se pohybuje zhruba mezi 16 až 18 procenty celkové hmotnosti,“ upozornil mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. „Z hlediska obsahu živin v krmné směsi je přitom uspokojivá náhrada sóji jinou surovinou problematická a v současnosti krátkodobě téměř neřešitelná,“ dodal.

Za problémy stojí politika EU

Za současnou situaci je přitom zodpovědná politika Evropské unie, která k produktům obsahujícím stopy geneticky modifikovaných plodin vyhlásila „nulovou toleranci“. „To se projevuje v ceně pro unijní odběratele, výrobce krmiv, a prodražuje se tak také zdejší produkce živočišných komodit, zejména vepřového masa,“ podotkl Vorlíček.

Situaci by nejspíš vyřešilo stanovení hranice pro množství geneticky upravených plodin v krmivech, některé státy však nevidí pěstování podobných plodin rády. Jejich povolování na půdě Evropské unie pravidelně blokuje zejména Rakousko.

Pokud by se celý problém s dovozem sóji rychle nevyřešil, mohl by znamenat fatální důsledky pro celé evropské zemědělství. Unie by se totiž mohla stát závislá na dovozu masa. Paradoxem by bylo, že dovezené maso by pocházelo ze zvířat, která jsou krmena krmivy z geneticky modifikovaných plodin.

Vepři
Zdroj: ČT24