Objem hypoték v srpnu klesl o 30 procent

Praha - V srpnu mírně stoupla průměrná úroková sazba nových hypoték pro občany, a to na 5,67 procenta. Úroky hypoték s jednoletou fixací přitom vyrostly nejvýše od roku 2005 na hodnotu 6,11 procenta. Takřka o 30 procent, na 5,45 miliardy korun, ale meziročně klesl objem poskytnutých hypoték. Výsledky vyplývají z výsledků ukazatele Fincentrum Hypoindex, který zahrnuje prodeje devíti tuzemských bank.

V srpnu přidělily banky celkem 3352 hypotečních úvěrů, což znamenalo meziročně o pětinu méně. Silnější pokles objemu hypoték způsobil propad průměrné výše hypotéky, která v letošním druhém prázdninovém měsíci spadla na 1,63 milionu korun, zatímco o rok dříve to bylo o zhruba 200 tisíc korun více.

Vyšší úroky jdou ruku v ruce s nižším objemem hypoték

Podle odborníků ovlivňují pokles hypotečních úvěrů rostoucí úrokové sazby, zvýšená opatrnost bank, rozdíl mezi úrokovými sazbami v závislosti na hodnotě zastavené nemovitosti a částce úvěru a pokles cen nemovitostí.

V posledních týdnech snižují banky ve snaze dohnat letošní propady prodejů hypoték úrokové sazby a odpouštějí poplatky. Na trhu se ovšem tyto akce projeví se zpožděním. Podle analytiků je ovšem nadále obtížné splnit zpřísněné podmínky bank a vůbec dostat hypotéku.

Pětileté fixace jako zlatá střední cesta

Více než polovina klientů nyní volí pětileté fixace. „Zajímavé je, že některé banky nabízejí cenu desetiletých a patnáctiletých fixací téměř shodnou s pětiletými fixacemi, avšak klienti zatím na tuto nabídku významně nereagují, neboť pamatují značně nižší sazby a doufají v lepší budoucí refinancování,“ uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Za letošních osm měsíců banky poskytly hypotéky za přibližně 51 miliard korun. Výsledky předchozích let se tak opakovat nebudou. Za celý loňský rok banky vykázaly hypotéky za 114 miliard korun a předloni dokonce za rekordních 142 miliard korun.

Nové byty
Zdroj: ČT24
Vydáno pod