Dovolená Evropanů v krizi: lidé raději zůstávají v domovinách

Paříž - Letní dovolené Evropanů a plány na ně se stále nesou ve znamení krize. Podle průzkumu organizací Ipsos/Europ Assistance se připravují na méně odjezdů než v roce 2008, turisté navíc zůstanou častěji ve své zemi nebo na kontinentu. Téměř 64 procent dotázaných Evropanů odpovědělo, že letos chtějí na dovolenou vyrazit. V roce 2008 to ale bylo 67 procent. Průzkum se konal v Německu, Francii, Británii, Itálii, Španělsku, Belgii a Rakousku.

Na letní dovolenou chce letos vyrazit 68 procent Francouzů proti 66 procentům z minulého roku, ale v roce 2008 jich bylo 74 procent. Španělé zůstávají pozadu na 59 procentech proti 65 procentům před dvěma roky. Jen v Německu ukazatel vzrostl, a to na 59 procent proti loňským 56 procentům a 57 procentům za předloni.

Evropané nyní moc nepřemýšlí kdy, ale kolikrát na dovolenou

Ekonomické problémy se promítají hlavně v plánech odjet na více dovolených. Mezi Francouzi a Brity jich chce vyjet pryč vícekrát 19 a 34 procent, zatímco před dvěma roky to bylo 32 a 42 procent dotázaných.

Nejčastějším cílem opět zůstanou destinace v Evropě. Z těch, co chtějí někam vyjet na dovolenou, jich chce na kontinentu zůstat 80 procent, tedy o dva procentní body více než vloni. Ve vlastní zemi jich chce zůstat 48 procent, také o dva procentní body meziročně více. Ve Francii dokonce chce zůstat 60 procent „dovolenkujících“ Francouzů.

Martin Vial, generální ředitel Europ Assistance

„I když je letos rozpočet důležitější, Francouzi chtějí dovolenou komfortnější. Proto zůstanou ve Francii a výdaje na přepravu sníží o 17 procent.“

I když průměrný rozpočet na letošní dovolenou proti minulému roku vzrostl o 17 eur na 2083 eur, stále zůstává pod 2206 eury z roku 2008. V Británii je sice rozpočet na 2700 librách, ale v roce 2006 to byly 4000 liber, připomíná generální ředitel Europ Assistance Martin Vial. Propad způsobila ekonomická krize, která Británii značně zasáhla, ale i propad libry.