Moody's hrozí Španělsku snížením ratingu

New York – Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zařadila Španělsko do režimu pozorování s negativním výhledem. Rating je teď totiž na nejvyšším možném stupni AAA, což vzhledem k finanční situaci Španělska neodpovídá srovnání s jinými zeměmi s nejvyšším ratingem.

Moody´s je jediná, která hodnotí Španělsko takto pozitivně

Z trojice předních ratingových agentur je Moody's jediná, která závazky Španělského království stále hodnotí nejvyšší známkou. Teď ale Moody's sama přiznává, že se vyhlídky na růst španělské ekonomiky zhoršují, a to jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém výhledu. Finance Španělska budou analytici agentury zkoumat tři měsíce.

Ratingová agentura Moody's

„Pokud na konci pozorování rating Španělsku snížíme, s největší pravděpodobností to bude o jeden, maximálně o dva stupně.“

S těžkostmi se podle Moody's bude potýkat rovněž vláda, která má splnit dohodnuté fiskální cíle. Moody's má obavy také z dopadů rostoucích nákladů na obsluhu státního dluhu ve střednědobém výhledu. Konkurenční agentura Fitch Ratings měla rating Španělska na nejvyšším stupni AAA do 28. května, kdy jej snížila na stupeň AA-plus. Už v dubnu se ke snížení ratingu Španělska odhodlala agentura Standard & Poor's, po jejímž kroku citelně vzrostla nervozita na finančních trzích.