Češi jezdí na kratší dovolené, ale častěji

Praha – Češi objevují nový trend v dovolených. Stále častěji si vybírají jen krátkodobé několikadenní pobyty u moře, avšak několikrát v roce. Důvody jsou v zásadě dva – někteří nedostanou v práci delší volno a jiní chtějí jednoduše ušetřit. Novému trendu se rychle přizpůsobují hotely, které se předhánějí v nabídkách slev a balíčků se službami navíc.

„Stále přibývá klientů, kteří ani v létě nemohou odjet na dovolenou na 14 dní k moři, proto radši volí kratší pobyt,“ potvrzuje mluvčí CK Fischer Daniel Plovatko. Obchodní ředitel Exim Tours Jan Koláčný k tomu dodává, že klienti v žádném případě neubírají ze svých nároků. Za dovolenou přitom díky kratšímu pobytu utratí míň peněz.

Do kurzu se dostávají 3denní až 4denní pobyty u moře. Například za 4 dny na Mallorce s polopenzí zaplatíte v průměru 7,5 tisíce korun na osobu. Na podobnou cenu vyjdou i 4 dny na řeckém Rhodosu. „Je to hlavně díky tomu, že se zlepšila infrastruktura letů z Prahy, takže do mnoha destinací je denní let, a tím pádem lidé mají možnost si uspořádat i kratší dovolenou,“ poukazuje na další důvod mluvčí asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Na novou poptávku rychle reagují hotely. Do své nabídky přidávají výhodné balíčky právě i na krátkodobé pobyty. Ideální jsou hlavně pro mladé nebo velmi zaměstnané páry. Rodiny s dětmi ale stále sází na vícedenní pobyty. Tradičně vede Chorvatsko, přízeň si získává i Turecko nebo Bulharsko.