Bílý dům výrazně zhoršil odhad růstu USA

Washington - Bílý dům výrazně zhoršil odhad letošního růstu ekonomiky Spojených států na 1,7 procenta z 2,7 procenta předpovídaných na začátku roku. Odhad růstu pro příští rok snížil na 2,6 procenta z předchozích 3,6 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů rozpočtového úřadu Bílého domu.„Ekonomické prognózy ukazují, že v krátkém období existuje skutečná potřeba nastartovat hospodářský růst,“ uvedl na tiskové konferenci rozpočtový šéf Bílého domu Jack Lew. Dodal, že Spojené státy musí rovněž investovat do dlouhodobého hospodářského růstu a tvorby nových pracovních příležitostí.

Americký prezident Barack Obama příští čtvrtek přednese projev o tom, jak plánuje podpořit hospodářský růst a zaměstnanost. Podle Bílého domu by projev mohl zahrnovat návrhy na snížení daní zaměřené na střední třídu, výdaje na infrastrukturu a pomoc dlouhodobě nezaměstnaným. Bílý dům předpokládá, že míra nezaměstnanosti v USA v příštím roce klesne pouze mírně na devět procent z letošních 9,1 procenta.

Bílý dům rovněž předpověděl, že rozpočtový deficit USA letos bude činit pouze 8,8 procenta hrubého domácího produktu namísto dříve předpokládaných 10,9 procenta. Za zlepšením prognózy pro rozpočet stojí snižování výdajů v rámci nedávné dohody o zvýšení dluhového stropu USA.

Americké ministerstvo obchodu minulý týden oznámilo, že ekonomika USA ve druhém čtvrtletí stoupla pouze o procento namísto původně odhadovaných 1,3 procenta. Hospodářský růst nicméně i po revizi zrychlil z 0,4 procenta v prvním čtvrtletí.

Americká ekonomika nechce růst (zdroj: ČT24)