Řecko využilo záchranného fondu k převzetí Proton Bank

Atény – Řecká centrální banka dnes poprvé aktivovala domácí záchranný bankovní fond –použila jej k převzetí menší finanční instituce Proton Bank. Problémy Protonu se projevily v létě, kdy vyšlo najevo, že banka možná svému hlavnímu akcionáři sloužila jako nástroj k praní peněz. Proton má v Řecku síť 31 poboček.

Proton Bank dostane pomoc od Fondu finanční stability, založeného Řeckem spolu s mezinárodními věřiteli, kteří s ním v květnu dohodli úvěrový program na záchranu před platební neschopností. Fond je určen pro banky, které potřebují rekapitalizaci, ale nemohou získat kapitál na trhu. 

Centrální banka uvedla, že rozdělila Proton Bank na novou banku s podporou záchranného fondu a starou banku. Té byla odebrána licence a půjde do likvidace, z níž budou vypláceny náhrady věřitelům a vklady akcionářů, kteří ale budou až na posledním místě.

Nová banka si zachová jméno Proton

Jediným akcionářem nové banky je záchranný fond a jsou do ní převedena všechna zdravá aktiva dosavadní banky. Její kapitálová přiměřenost je na dostatečné úrovni 10,6 procenta kapitálu k aktivům, tedy na desetiprocentní úrovni, kterou centrální banka požaduje od řeckých bank jako maximum od ledna 2012.

Řecko
Zdroj: ČT24

Na konci prvního čtvrtletí banka disponovala celkovými aktivy v sumě 3,8 miliardy eur (94 miliard korun). Řecký záchranný fond pro banky má na rekapitalizaci sektoru zatím deset miliard eur. Po schválení Evropského fondu finanční stability (EFSF) všemi členy eurozóny by měl vzrůst na 30 miliard eur.