Prodej osobních aut v prvním čtvrtletí vzrostl o 3,6 procenta

Praha – Prodej nových osobních automobilů v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostl o 3,58 procenta na 43 529 vozů. Vyplývá to z dnešních údajů Svazu dovozců automobilů (SDA). Analytici i SDA pro letošní rok očekávají stagnaci prodejů a cen na loňské úrovni.

Podle Jana Malého z automobilové divize PwC bude meziroční tempo růstu prodejů automobilů v následujících měsících pravděpodobně zpomalovat. „Za celý rok ale stále očekávám minimálně kladnou nulu. I nadále by měl pokračovat rostoucí zájem o vozy kategorie SUV a nejrůznější cross-overy (vozy, které kombinují vlastnosti SUV a klasického automobilu),“ sdělil dnes Malý. Vedení SDA pak letos očekává stagnaci tuzemského trhu na loňské úrovni.

Malý upozornil, že zejména u firemních zákazníků a jejich hromadných nákupů bude při rozhodování o obměně vozového parku hrát důležitou roli očekávaný vývoj ekonomiky. „Čím lepší zprávy, tím větší naděje, že se investice do nových aut vrátí, a tím i větší ochota firem nakupovat,“ podotkl Malý. Firmy tvoří zhruba šedesát procent nakupujících na trhu s novými automobily.

Stále vede Škoda

Nejprodávanější byla v prvním letošním čtvrtletí opět Škoda, která měla na kontě více než třináct tisíc registrovaných osobních automobilů a udržela si tržní podíl těsně nad třiceti procenty. Druhé místo připadlo s 3 900 prodanými automobily a tržním podílem 8,95 procenta značce Hyundai a třetí byl Volkswagen, který prodal 3 658 osobních vozů a jehož tržní podíl činil 8,4 procenta.

V kategorii lehkých užitkových vozů dominoval v prvním čtvrtletí letošního roku Volkswagen, Ford a Renault. Prodej nákladních automobilů od ledna do března opanovaly značky Mercedes Benz, DAF a Volvo.

Ceny nových osobních aut by se letos ve srovnání s rokem 2011 ve většině segmentů příliš měnit neměly. „Tlak na ceny bude pokračovat i letos, ale vzhledem k jejich razantnímu poklesu v předchozích letech očekáváme spíše stagnaci a snahy automobilek konkurovat si i jinak, například výbavou “zdarma„ či službami, jako je třeba prodloužená záruka,“ dodal Malý.

Mzdy v odvětví loni vzrostly o pět procent

Podle serveru Platy.cz mzdy v automobilovém průmyslu loni vzrostly meziročně o pět procent na průměrných 27 tisíc korun a jsou tak nad úrovní tuzemské průměrné mzdy. Nejvíce pobírali procesní inženýři, v průměru 33 328 korun, nejméně opraváři, průměrně 17 682 Kč. Mzdy v automobilkách mírně rostly už třetím rokem.